«Πότε μπορώ και πάλι να οδηγήσω;» | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

«Πότε μπορώ και πάλι να οδηγήσω;»

Εικόνα ενδομυελικής ήλωσης διατροχαντήριου κατάγματος αριστερού ισχίου με ήλο τύπου γ-nail

ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΚΩΣΗ Ή ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ

Η ερώτηση «πότε μπορώ και πάλι να οδηγήσω;» είναι μία ερώτηση-πρόκληση για τον χειρουργό. Συνήθως οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί συνδυάζουν την εμπειρία, τη γνώση τους και τις ακτινολογικές πληροφορίες, ώστε να συμβουλεύσουν έναν ασθενή σχετικά με την επιστροφή του στην οδήγηση. Αυτό το θέμα βέβαια πάντα βάζει τον χειρουργό σε δίλημμα γνωρίζοντας ότι, αν και στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μηνύσεων έναντι των γιατρών λόγω σύστασής τους να οδηγήσουν οι ασθενείς, παρόλα αυτά υπήρχαν περιπτώσεις δικαστικών υποθέσεων έναντι γιατρών των οποίων η σύσταση στους ασθενείς ήταν να μην οδηγήσουν. Έτσι λοιπόν, αυτό το θέμα έχει κοινωνικοοικονομικές και νομικές προεκτάσεις. Παράλληλα, η ασάφεια για το ζήτημα αυτό κάνει μερικές φορές τους ασθενείς να ξεκινούν την οδήγηση πολύ νωρίς ή να την καθυστερούν περισσότερο από ότι θα ήταν αναγκαίο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Bone And Joint Surgery” αναφέρονται πολλές πληροφορίες από διαφορετικές πηγές σχετικά με το θέμα αυτό. Παρατίθενται πληροφορίες από ορθοπαιδικούς χειρουργούς, από ασφαλιστικές εταιρείες και από την αστυνομία. Στο άρθρο αυτό γίνεται μία ευρεία συζήτηση σχετικά με όλες αυτές τις πληροφορίες και σχετικά με την ύπαρξη ή μη κατευθυντήριων γραμμών.

Από το άρθρο αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία από καμία αρχή, ώστε να καθορίζεται η ικανότητα των ασθενών να οδηγούν μετά από μία χειρουργική επέμβαση του κάτω άκρου. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί ασθενείς να οδηγούν πολύ αργότερα από ότι θα ήταν αναγκαίο ή να επιστρέφουν στην οδήγηση πολύ νωρίς. Φαίνεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές, ώστε η ευθύνη της επιστροφής στην οδήγηση να μην βρίσκεται μόνο στον χειρουργό ή τον ίδιο τον ασθενή.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].