Ο ρόλος της αρθροσκόπησης στη θεραπεία του πόνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου: η εμπειρία μας | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Ο ρόλος της αρθροσκόπησης στη θεραπεία του πόνου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου: η εμπειρία μας

Στο πολύ ενδιαφέρον αυτό άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2016 στο περιοδικό Hip International, έγινε παρουσίαση της αρθροσκοπικής τεχνικής και των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με χρόνιο πόνο μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Μεταξύ των ετών 2009 και 2011, 35 ασθενείς με επίμονο πόνο μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου αντιμετωπίστηκαν αρθροσκοπικά. Οι ασθενείς αυτοί υπεβλήθησαν σε μία προεγχειρητική εκτίμηση αποτελούμενη από προσεκτική λήψη ιστορικού, φυσική εξέταση, παρακλινικές εξετάσεις, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις με ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες. Στους ασθενείς στους οποίους η κλινική εικόνα ήταν ενδεικτική τενοντίτιδας του λαγονοψοΐτη, πραγματοποιήθηκε έγχυση με τοπικό αναισθητικό στο έλυτρο του τένοντα. Όλοι οι ασθενείς χειρουργήθηκαν σε ύπτια θέση με χειρουργικό τραπέζι έλξης, με τη χρήση δύο αρθροσκοπικών πυλών. Έγινε ένας εκτεταμένος καθαρισμός (debridement) των συμφύσεων, του περιπροθετικού ιστού και του νεοθυλάκου. Όταν υπήρχαν σημεία πρόσκρουσης του λαγονοψοΐτη πραγματοποιήθηκε μία δια-θυλακική τενοτομή σύμφωνα με την τεχνική Wettstein.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 57 έτη και ο μέσος χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων ήταν 10,8 μήνες μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η μέση προεγχειρητική βαθμολογία Harris Hip Score ήταν 44,1. Μετά από 24 μήνες παρακολούθησης οι ασθενείς έδειξαν μία μέση βαθμολογία 75,73. Οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε απελευθέρωση του τένοντα του λαγονοψοΐτη έδειξαν μία μετεγχειρητική βαθμολογία 83,28.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου στη θεραπεία της αντιδραστικής υμενίτιδας και των συμφύσεων δείχνει καλά αποτελέσματα σύμφωνα με την βιβλιογραφία. Η αρθροσκόπηση ισχίου στη θεραπεία της πρόσθιας πρόσκρουσης του λαγονοψοΐτη, αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο σε ασθενείς με επώδυνη ολική αρθροπλαστική ισχίου, καθώς είναι πολύ λιγότερο παρεμβατική σε σχέση με την κλασσική ανοικτή τεχνική.

Πηγή: “Hip International”, 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].