Η ακρίβεια δύο κλινικών δοκιμασιών για ισχιομηριαία πρόσκρουση σε ασθενείς με πόνο στην οπίσθια περιοχή του ισχίου και ενδοσκοπικά επιβεβαιωμένη διάγνωση | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ακρίβεια δύο κλινικών δοκιμασιών για ισχιομηριαία πρόσκρουση σε ασθενείς με πόνο στην οπίσθια περιοχή του ισχίου και ενδοσκοπικά επιβεβαιωμένη διάγνωση

Στο άρθρο αυτό που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό “Arthroscopy”, οι συγγραφείς είχαν στόχο τον προσδιορισμό της ακρίβειας των κλινικών δοκιμασιών της βάδισης μεγάλου δρασκελισμού (long-stride walking) και της ισχιομηριαίας πρόσκρουσης (ischiofemoral impingement) στην διάγνωση της κατάστασης της ισχιομηριαίας πρόσκρουσης σε ασθενείς με κύριο σύμπτωμα τον πόνο στην οπίσθια περιοχή του ισχίου.

Ταυτοποιήθηκαν περιπτώσεις ασθενών με επιβεβαιωμένη ισχιομηριαία πρόσκρουση αλλά και περιπτώσεις στις οποίες η ισχιομηριαία πρόσκρουση αποκλείστηκε με βάση απεικονιστικές τεχνικές, εγχύσεις και ενδοσκοπική εκτίμηση, σε συνδυασμό με τη μείωση του πόνου και τα αρνητικά ειδικά τεστ για ισχιομηριαία πρόσκρουση μετά τη θεραπεία. Υπολογίστηκαν και καταγράφηκαν τα δημογραφικά στοιχεία, η διάρκεια των συμπτωμάτων, η τοποθεσία του πόνου, ο ισχιομηριαίος χώρος, ο χώρος του τετράγωνου μηριαίου μυός, το οίδημα του τετράγωνου μηριαίου μυός, διεγχειρητικά ευρήματα και η οπτική αναλογική κλίμακα του πόνου, πριν και μετά τη θεραπεία σε όλους τους ασθενείς που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη αυτή. Επίσης, στα δεδομένα αυτά έγινε ενδελεχής στατιστική μελέτη.

Συμπεριλήφθησαν περιπτώσεις από 1.166 συνεχόμενες χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου, καθώς επίσης και διαγράμματα από 564 συνεχόμενους ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων, τα οποία ανασκοπήθηκαν αναδρομικά προκειμένου να ανιχνευθούν οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε έγχυση ή ενδοσκοπική χειρουργική θεραπεία, λόγω πόνου στην οπίσθια περιοχή του ισχίου.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι σε ασθενείς με πόνο στην οπίσθια περιοχή του ισχίου και αρνητικά ευρήματα για συμμετοχή της οσφυοιεράς μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οι κλινικές δοκιμασίες του βαδίσματος μεγάλου δρασκελισμού και του σημείου ισχιομηριαίας πρόσκρουσης έχουν υψηλό δείκτη ακρίβειας, προκειμένου να ανιχνεύσουν τους ασθενείς με την κατάσταση της ισχιομηριαίας πρόσκρουσης.

Πηγή: "Arthroscopy", Ιούλιος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].