Τα ποσοστά επιστροφής στο γήπεδο μετά από αρθροσκοπική θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (κοτυλομηριαία πρόσκρουση-femoroacetabular impingement) σε αθλητές υψηλού επιπέδου του μπέιζμπολ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Τα ποσοστά επιστροφής στο γήπεδο μετά από αρθροσκοπική θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (κοτυλομηριαία πρόσκρουση-femoroacetabular impingement) σε αθλητές υψηλού επιπέδου του μπέιζμπολ

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται σε αθλήματα με έντονες πλάγιες κινήσεις συμπεριλαμβανομένων του ποδοσφαίρου, του χόκεϊ, και του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Πιο πρόσφατα, έχει αναγνωριστεί και η επίπτωση της νόσου σε αθλητές με δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανύψωση του χεριού πάνω από το επίπεδο της κεφαλής. Ο σκοπός της μελέτης αυτής από το Hospital for special surgery της Νέας Υόρκης, ήταν η ανασκόπηση των προτύπων της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, τα ποσοστά επιστροφής στο γήπεδο και το κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκοπική θεραπεία σε υψηλού επιπέδου αθλητές του μπέιζμπολ.

Μεταξύ των ετών 2010 και 2014, 70 υψηλού επιπέδου αθλητές του μπέιζμπολ ταυτοποιήθηκαν. Καταγράφηκαν τα δημογραφικά τους στοιχεία και τα ποσοστά επιστροφής στο γήπεδο. Χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου Modified Harris Hip Score, Hip Outcome Score-Activity of Daily Living και Sport-specific Subscale, καθώς επίσης και το International Hip Outcome Tool. Οι κλίμακες αυτές χρησιμοποιήθηκαν προεγχειρητικά, αλλά και μετεγχειρητικά στους έξι μήνες και ένα χρόνο.

Η κοόρτη αποτελούνταν από επαγγελματίες αθλητές κολεγίου, αθλητές του Λυκείου, αλλά και αθλητές διαφόρων κλαμπ. Δεν παρατηρήθηκε συσχετισμός μεταξύ του προτύπου της πρόσκρουσης και της θέσης του παίκτη στο γήπεδο ή μεταξύ της πλευράς της συμπτωματολογίας και της κυρίαρχης πλευράς. Σε έναν ασθενή απαιτήθηκε αναθεώρηση της αρθροσκόπησης λόγω μόλυνσης. Τα ποσοστά επιστροφής στο γήπεδο ήταν 88% σε μία μέση χρονική διάρκεια 8,6 μηνών με το 97,7% των ασθενών να επιστρέφουν στο προ της κάκωσης επίπεδο άθλησης. Υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά σε όλες τις κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι σε αθλητές υψηλού επιπέδου του μπέιζμπολ η αρθροσκοπική θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης είχε ως αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά επιστροφής στο γήπεδο μεσοπρόθεσμα, με σημαντική βελτίωση σε όλες τις βαθμολογίες των κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου.

Πηγή: “Physical Sports Medicine”, Αύγουστος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].