Η περιγραφική επιδημιολογία της συμπτωματικής μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (ή κοτυλομηριαία πρόσκρουση – femoroacetabular impingement) στους νέους αθλητές: μία μελέτη ενός μεμονωμένου κέντρου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η περιγραφική επιδημιολογία της συμπτωματικής μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (ή κοτυλομηριαία πρόσκρουση – femoroacetabular impingement) στους νέους αθλητές: μία μελέτη ενός μεμονωμένου κέντρου

Ο σκοπός της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιεύτηκε από πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κορέας, ήταν να καθοριστεί η επίπτωση της συμπτωματικής μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης σε ασθενείς - αθλητές.

Από τον Ιούλιο του 2003 έως τον Μάιο του 2013, 388 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση εκτιμήθηκαν με βάση τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά. Αναλύθηκαν η ηλικία των ασθενών και το φύλο, καθώς και η διάγνωση και ο τύπος των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Μεταξύ των 422 ισχίων σε 388 ασθενείς, τα 156 ισχία σχετίζονταν με αθλητικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σε αυτά τα 86, 43 και 27 κατηγοριοποιήθηκαν ως cam, pincer και μικτού τύπου, αντίστοιχα. Οι τύποι των αθλημάτων ήταν ποδόσφαιρο, μπέιζμπολ και ταε κβον ντο με τους αριθμούς των ισχίων και είναι 44, 36 και 35, αντίστοιχα. Επίσης, οι περιπτώσεις σχετίστηκαν με τις αθλητικές δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία και ήταν 63 ισχία για τη δεκαετία των 20 και 12 ισχία για τους εφήβους, οι οποίοι έδειξαν και μεγαλύτερο συσχετισμό με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Τα είδη των αθλητικών δραστηριοτήτων που έδειξαν υψηλό συσχετισμό ήταν 28 ισχία σε ποδόσφαιρο και 20 περιπτώσεις σε πολεμικές τέχνες, όπως το ταε κβον ντο και το τζούντο για την ηλικία των 20 και 9 ισχία σε πολεμικές τέχνες για τους εφήβους.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση παρατηρείται συχνά σε νέους ενήλικες και σχετίζεται σε υψηλό ποσοστό με την αθλητική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι τύποι της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης που σχετίζονται με αθλητική δραστηριότητα ήταν τύπου cam και το ποδόσφαιρο και οι πολεμικές τέχνες ήταν οι περισσότερο συνηθισμένες αιτίες γι’ αυτό.

Πηγή: “Hip pelvis”, Μάρτιος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].