Σημαντικές κλινικά βελτιώσεις μετά από αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε εφήβους και ενήλικες νέους ασθενείς ανεξαρτήτως φύλου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Σημαντικές κλινικά βελτιώσεις μετά από αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε εφήβους και ενήλικες νέους ασθενείς ανεξαρτήτως φύλου

Το αντικείμενο της μελέτης αυτής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatric Orthopedics ήταν να καθοριστεί εάν οι έφηβοι και νέοι ενήλικες ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ισχίου για συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση παρουσιάζουν σημαντικές κλινικά βελτιώσεις στις λειτουργικές βαθμολογίες αξιολόγησης του ισχίου.

Ταυτοποιήθηκε μία συνεχόμενη σειρά ασθενών ηλικίας μικρότερης των 18 ετών που υποβλήθηκε σε πρωτογενή αρθροσκόπηση ισχίου για συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, με τη χρήση του μητρώου του νοσοκομείου. Συλλέχθηκαν στοιχεία δημογραφικά, μετρήσεις προεγχειρητικών ακτινογραφιών, και προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές βαθμολογίες αξιολόγησης των ισχίων (Hip Outcome Score, Activity of Daily Living, Sports-Specific Subscale και modified Harris Hip Score).

Συνολικά 43 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης στη μελέτη και 37 ασθενείς ήταν διαθέσιμοι για μία ελάχιστη επανεξέταση 2 ετών. Η μέση ηλικία ήταν 17 έτη, το 70% ήταν γυναίκες και το 8,1% είχαν ανοικτούς συζευκτικούς χόνδρους του εγγύς μηριαίου. Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν σε ανταγωνιστικά αθλήματα ήταν ικανοί να επιστρέψουν στην προηγούμενη δραστηριότητά τους. Οι ασθενείς βίωσαν σημαντικές βελτιώσεις μετά από την αρθροσκόπηση ισχίου πράγμα που φάνηκε σε όλες τις βαθμολογίες. Ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και όχι η ηλικία ή το φύλο συσχετίστηκε με μεγαλύτερη κλινική βελτίωση. Συνολικά παρατηρήθηκαν δύο ελάσσονες επιπλοκές και δεν πραγματοποιήθηκε καμία επαναληπτική χειρουργική επέμβαση.

Οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν ότι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες ασθενείς βιώνουν στατιστικά σημαντική διαφορά στα λειτουργικά αποτελέσματα δύο χρόνια μετά από την αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με ένα χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και έναν υψηλό βαθμό επιστροφής στην προεγχειρητική αθλητική δραστηριότητα. Περίπου το 88% των ασθενών εμφάνισαν στατιστικά σημαντική βελτίωση με τα κριτήρια κλινικής αξιολόγησης. Η βελτίωση της κατάστασης των ασθενών δεν σχετιζόταν με την ηλικία ή το φύλο, υπήρξε όμως συσχετισμός με το χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Πηγή: “Journal of Pediatric Orthopedics”, Αύγουστος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].