Επιστροφή

Αυχεναλγία (αυχενικό σύνδρομο)

Ο οστέινος σκελετός του αυχένα είναι η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης που αποτελείται από 7 σπονδύλους, οι οποίοι αρθρώνονται μεταξύ τους ενώ η σταθερότητά τους εξασφαλίζεται με την ύπαρξη των συνδέσμων και μυών που τους περιβάλλουν. Στο κέντρο της αυχενικής μοίρας σχηματίζεται ένα κανάλι που ονομάζεται νωτιαίος σωλήνας, και μέσα σ’ αυτό βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, ο νευρικός δηλαδή ιστός που ενώνει τον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα. Τα τμήματα των νεύρων που εξέρχονται της αυχενικής μοίρας ονομάζονται νευρικές ρίζες και νευρώνουν περιοχές των ώμων, του αυχένα και το ανώτερο τμήμα της ράχης.

Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν δύσκαμπτο και επώδυνο αυχένα χωρίς σαφή αίτια. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από μία μικρο – κάκωση, μία αδέξια κίνηση ή μετά από παρατεταμένη έκθεση σε ρεύμα αέρα. Δυστυχώς η υποκείμενη αιτία του πόνου σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει διευκρινιστεί, και η κατάσταση ονομάζεται "μη-ειδικός αυχενικός πόνος". Αυτός είναι ο συχνότερος τύπος αυχενικού πόνου.

Άλλα αίτια αυχενικού πόνου είναι η αυχενική σπονδύλωση, στην οποία υπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με ακτινολογικά ευρήματα. Η κάκωση "δίκην μαστιγίου" (whiplash injury) είναι η τυπική κίνηση του αυχένα του επιβάτη του αυτοκινήτου που δέχεται χτύπημα στο οπίσθιο τμήμα του αυτοκινήτου. Η κάκωση αυτή μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη αυχεναλγία. Σε λίγες περιπτώσεις το αίτιο του πόνου είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Ο πόνος στον αυχένα συχνά ονομάζεται "αυχενικό σύνδρομο" και ο λόγος είναι ότι πολλές φορές συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως ραιβόκρανο (σπασμός μυών του αυχένα και τραχήλου), δυσκαμψία, κριγμούς (θορυβώδεις κινήσεις, ήχοι που αντιλαμβάνεται ο ασθενής κατά τις αυχενικές κινήσεις), ζάλη ή συσκότιση (ζάλη που προκαλείται όταν ο ασθενής στρέφει την κεφαλή άνω) που οφείλεται στην πίεση της σπονδυλικής αρτηρίας από οστεόφυτα. Τέλος, αυχεναλγία που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο αίσθημα κόπωσης και κατάθλιψη.

Πρακτικές συμβουλές

  • Ρυθμίστε προσεκτικά τη στάση του σώματός σας κατά την εργασία – πολλές περιπτώσεις αυχεναλγίας οφείλονται σε κακή στάση – ζητήστε συμβουλές από το γιατρό σας
  • Απλά φάρμακα, όπως παρακεταμόλη, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα ήταν καλό να συνταγογραφηθούν από το γιατρό σας
  • Απλές ασκήσεις της κεφαλής και μάλαξη δημιουργούν ένα αίσθημα αυξημένης θερμότητας και μειώνουν τον πόνο
  • Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες: το άγχος μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία τάσης που προσομοιάζει το αυχενικό σύνδρομο
  • Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει με συμβουλές για καλή στάση, κινησιοθεραπεία και μάλαξη
  • Εάν ο πόνος επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας για περαιτέρω εκτίμηση και τυχόν εξετάσεις

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

E-mail: tzaveas@alexandrostzaveas.gr - E-mail γραμματείας: secretary@alexandrostzaveas.gr
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη προσωπική γραμματέα του γιατρού με ηλεκτρονικό μήνυμα είτε στον τηλεφωνικό αριθμό 2310222828.

Επίσης, μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημά σας για οποιοδήποτε ιατρικό ή άλλο επιστημονικό θέμα και ο Αλέξανδρος θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Θεσσαλονίκη

Γραφείο

Αγίας Σοφίας 23, Τ.Κ. 54623, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310222828 - Fax: 2310222258

Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Ασκληπιού 10 - Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, Πυλαία Θεσσαλονίκης Τ.Κ. 57001
(Δίπλα στον σταθμό μετεπιβίβασης Λεωφορείων ΟΑΣΘ – ΙΚΕΑ)

Γραφείο 39 - Τηλ. γραφείου: 2310400378 - Τηλ. γραμματείας: 2310400305 - Τηλ. κέντρο: 2310400000

Αθήνα

Γραφείο

Πλατεία Εσπερίδων 2-4, Γλυφάδα, Τ.Κ. 16674, Αθήνα
Τηλ.: 2108985911

Mediterraneo Hospital

Ηλείας 8-12, Γλυφάδα, Τ.Κ. 16675, Αθήνα
Τηλ.: 2109117000, 2115009500