Η αρθροπλαστική επιφανείας του ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αρθροπλαστική επιφανείας του ισχίου

Η αρθροπλαστική επιφανείας του ισχίου έχει προταθεί ως μια εναλλακτική τεχνική στην παραδοσιακή ολική αρθροπλαστική ισχίου σε νέους και δραστήριους ασθενείς. Έχει αποκτηθεί αρκετή γνώση μετά την εισαγωγή των συστημάτων μέταλλο σε μέταλλο αρθροπλαστικών επιφανείας του ισχίου από την δεκαετία του 1990. Το μυστικό της επιτυχίας σε αυτήν τη χειρουργική τεχνική είναι η τριάδα της καλά σχεδιασμένης πρόθεσης, της ακριβούς τοποθέτησης και της επιλογής του σωστού ασθενή.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο βρετανικό περιοδικό “The bone and Joint Journal” δημοσιεύτηκε μελέτη σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προθέσεων της αρθροπλαστικής επιφανείας του ισχίου. Επρόκειτο για μία σειρά ασθενών ενός χειρουργού και με τη χρήση της πρόθεσης τύπου Birmingham Hip Resurfacing. Οι συγγραφείς ανέφεραν τα πρώιμα έως μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα σε 1.333 περιπτώσεις που παρακολουθήθηκαν για ένα μέσο χρονικό διάστημα 4,3 ετών (2 έως 5,7) χρησιμοποιώντας μία προοπτική βάση δεδομένων. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 53,1 έτη και το 70% ήταν άνδρες ενώ το 91% έπασχε από οστεοαρθρίτιδα. Στις επιπλοκές δεν παρατηρήθηκε καμία περίπτωση εξαρθρήματος, όμως καταγράφηκαν περιπτώσεις άσηπτης χαλάρωσης, καταγμάτων του μηριαίου αυχένα (0,15%), μία χαλάρωση της κοτύλης (0,08%), εν τω βάθει λοιμώξεις (0,23%) και τρεις περιπτώσεις μετάλλωσης (0,23%). Δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις ψευδοόγκων.

Η συνολική επιβίωση ήταν 5,7 έτη σε ποσοστό 99,2%. Η επιβίωση με την εξαίρεση της λοίμωξης στους άντρες ηλικίας κάτω των 50 ετών ήταν 100%. Οι συγγραφείς του άρθρου συμπέραναν ότι η αρθροπλαστική επιφανείας του ισχίου αποτελεί μία αρκετά πετυχημένη τεχνική όταν γίνεται σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς.

Πηγή: BJJ, January, 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].