Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης στους εφήβους | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης στους εφήβους

Ο σκοπός της πολύ πρόσφατης αυτής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό “Arthroscopy” στην έκδοση Μαΐου 2016, αναφέρει τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ισχίου σε εφήβους ασθενείς με συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε σχέση με μία ομάδα ελέγχου ενήλικων ασθενών, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίστηκαν αρθροσκοπικά για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Όλοι οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου εκτιμήθηκαν με την κλίμακα αξιολόγησης του ισχίου modified Harris Hip Score προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά στους 3, 12, 24 και 60 μήνες. Τα κριτήρια συμπερίληψης ήταν όλοι οι ασθενείς να είναι ηλικίας μικρότερης των 18 ετών και επίσης είχαν παρακολουθηθεί τουλάχιστον για έναν χρόνο μετεγχειρητικά. Όλες αυτές οι περιπτώσεις συλλέχθηκαν μέσα σε μία περίοδο οκτώ ετών.

Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 122 συνεχόμενα ισχία (108 ασθενείς) και η ομάδα ελέγχου από 122 ισχία. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 30 μήνες. Για την ομάδα μελέτης η μέση ηλικία ήταν 16 έτη με 55 άνδρες και 65 γυναίκες. Η ομάδα ελέγχου είχε μέση ηλικία 36 έτη με 71 άνδρες και 51 γυναίκες. Στην ομάδα μελέτης, οι μέσες βαθμολογίες ήταν προεγχειρητικά 68,3 και μετεγχειρητικά 93,6 με μία βελτίωση της τάξης των 25,4 βαθμών. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν 16,6 μήνες και το 95,9% συμμετείχε σε αθλητικές δραστηριότητες. Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 36 ασθενείς με βλάβη μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam, 17 τύπου pincer και 69 με μικτές βλάβες. Σε 111 ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης οι 85 αντιμετωπίστηκαν με συρραφή και οι 26 με μερική εκτομή και ομαλοποίηση. Υπήρξαν 101 χόνδρινες βλάβες της κοτύλης, 4 μικροκατάγματα και 3 χόνδρινες βλάβες της μηριαίας κεφαλής.

Στην ομάδα ελέγχου οι μέσες βαθμολογίες ήταν προεγχειρητικά 63,3 και μετεγχειρητικά 85,5 με μία βελτίωση της τάξης των 22,2 βαθμών. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν 31,2 μήνες και το 61,5% συμμετείχε σε αθλητικές δραστηριότητες. Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 53 βλάβες μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam, 5 τύπου pincer και 64 μικτές. Σε 103 ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης έγιναν 52 συρραφές και 51 μερικές εκτομές και ομαλοποιήσεις. Υπήρχαν 112 χόνδρινες βλάβες της κοτύλης, 20 μικροκατάγματα και 17 περιπτώσεις με χόνδρινες βλάβες της μηριαίας κεφαλής. Στην ομάδα μελέτης συμπεριλήφθησαν 15 εξω-αρθρικές επεμβάσεις που έγιναν στον ίδιο χρόνο, ενώ 5 υπήρξαν στην ομάδα ελέγχου. Στην ομάδα μελέτης 4 ασθενείς υπεβλήθησαν σε επαναληπτική αρθροσκόπηση ισχίου και 1 σε περικοτυλιαία οστεοτομία. Στην ομάδα ελέγχου 1 ασθενής υπεβλήθη σε επαναληπτική αρθροσκόπηση ισχίου.

Οι συγγραφείς του άρθρου αυτού συμπέραναν ότι τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε εφήβους είναι το ίδιο καλά σε σχέση με αυτά των ενηλίκων. Επίσης, τα παρόντα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης των εφήβων.

Πηγή: “Arthroscopy”, 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].