Η αρθροσκοπική αποσυμπίεση του τένοντα του λαγονοψοΐτη σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση: μεσοπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αρθροσκοπική αποσυμπίεση του τένοντα του λαγονοψοΐτη σε ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση: μεσοπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα

Ο τένοντας του λαγονοψοΐτη είναι μία αναγνωρισμένη αιτία εξωαρθρικού πόνου στο ισχίο και η τενοτομή έχει περιγραφεί ως μία αποτελεσματική θεραπεία σε ασθενείς που δεν απαντούν στη συντηρητική αγωγή. Η ενδοσκοπική αποσυμπίεση έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας, μικρότερο ποσοστό υποτροπών και λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η αναφορά σε αποτελέσματα σε ένα μέσο χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μία σειράς ασθενών, οι οποίοι παρουσίαζαν μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε συνδυασμό με τενοντοπάθεια του λαγονοψοΐτη, η οποία αντιμετωπίστηκε με αρθροσκόπηση ισχίου και αποσυμπίεση του τένοντα.

Ανασκοπήθηκαν αναδρομικά 15 ασθενείς. Πραγματοποιήθηκε εκτίμηση των ακτινολογικών σημείων της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, τη γωνία α, το offset μηριαίας κεφαλής-αυχένα και την γωνία κέντρου-παρυφής. Η οστεοαρθρίτιδα εκτιμήθηκε από την προσθιοπίσθια ακτινογραφία σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά Tönnis. Οι ασθενείς εκτιμήθηκαν με τη χρήση των κλιμάκων αξιολόγησης Modified Harris Hip Score (mHHS), VAIL score και VAS score.

Διαπιστώθηκε μία στατιστικά σημαντική βελτίωση στις λειτουργικές βαθμολογίες. Σύμφωνα με τη βαθμολογία VAS διαπιστώθηκε μία στατιστικά σημαντική βελτίωση από το Τ0 στο Τ2 από την ενδιάμεση τιμή 5,5 στο 0. Δύο ασθενείς ανέφεραν υποτροπή των συμπτωμάτων ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά. Δεν αναφέρθηκαν άλλες επιπλοκές.

Η τενοντοπάθεια του λαγονοψοΐτη μπορεί να σχετίζεται με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε ορισμένους ασθενείς και η αποτυχία στη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτελεί το αίτιο πτωχών αποτελεσμάτων και μιας επαναληπτικής χειρουργικής επέμβασης. Η αρθροσκοπική αποσυμπίεση του λαγονοψοΐτη φαίνεται να παράγει καλά κλινικά αποτελέσματα, να μειώνει τον πόνο και το ποσοστό των επαναληπτικών επανεγχειρήσεων.

Πηγή: “Muscles, Ligaments and Tendons Journal”, Δεκέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].