Η αρθροσκοπική θεραπεία των ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου σε ασθενείς μεγαλύτερης των 60 ετών | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αρθροσκοπική θεραπεία των ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου σε ασθενείς μεγαλύτερης των 60 ετών

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthroscopy Journal έγινε προσπάθεια να εκτιμηθεί το κλινικό αποτέλεσμα σε μία σειρά ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου με ελάχιστη παρακολούθηση τα δύο έτη και να ταυτοποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι οδηγούν γρηγορότερα σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Έγινε μία συλλογή στοιχείων προοπτικά και αναδρομικά από ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου μεταξύ του Απριλίου 2008 και του Μαΐου 2012. Καταγράφηκαν τα στοιχεία σχετικά με τον πόνο και τη λειτουργικότητα με τέσσερις διαφορετικές κλίμακες αξιολόγησης και επίσης τα ποσοστά μετατροπής των επεμβάσεων σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η αρθροσκοπική θεραπεία των ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. Οι ασθενείς αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν μία διετή επιβίωση της τάξης του 70% και θα πρέπει να ενημερώνονται λεπτομερειακά πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την πιθανότητα να χρειαστούν άμεσα στο μέλλον ολική αρθροπλαστική ισχίου. οι ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών με έντονο πόνο και ακτινολογικά στοιχεία δυσπλασίας και σοβαρών χόνδρινων βλαβών ίσως να είναι όχι κατάλληλοι υποψήφιοι για αρθροσκόπηση ισχίου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].