Η αρθροσκοπική οστεοπλαστική του μηριαίου σε ασθενείς με επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αρθροσκοπική οστεοπλαστική του μηριαίου σε ασθενείς με επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής

Σε πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο στο περιοδικό Arthroscopy περιγράφεται μελέτη, η οποία είχε σκοπό την εκτίμηση του αποτελέσματος της οστεοπλαστικής του μηριαίου με αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς με επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής και οι οποίοι εμφάνιζαν συμπτώματα τύπου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Εκτιμήθηκαν αναδρομικά 37 συνεχόμενοι ασθενείς με ιστορικό επιφυσιολίσθησης της μηριαίας κεφαλής, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για οστεοπλαστική του μηριαίου σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Για την εκτίμηση των βλαβών μετρήθηκαν οι γωνίες επιφυσιολίσθησης, η γωνία Α και η έσω στροφή σε κάμψη. Οι ασθενείς εκτιμήθηκαν για πόνο, για τον λειτουργικό περιορισμό και την ανωμαλία εξωτερικής στροφής σε κάθε επανεξέταση. Ο μέσος χρόνος επανεξέτασης ήταν 22 μήνες. Συνολικά αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 34 ισχίων. Θεωρήθηκε ότι οι βλάβες του αρθρικού και του επιχειλίου χόνδρου προκλήθηκαν από την πρόσκρουση με το προεξέχον οστούν της επιφυσιολίσθησης. Οι στόχοι της πλήρους υποχώρησης του πόνου και της διόρθωσης της ανωμαλίας εξωτερικής στροφής επιτεύχθηκαν κατά 88%. Διαπιστώθηκε μία στατιστικά σημαντική βελτίωση της γωνίας Α και της έσω στροφής σε κάμψη. Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η οστεοπλαστική του μηριαίου με αρθροσκόπηση ισχίου είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της γωνίας Α αλλά και της γωνίας εξωτερικής στροφής σε ήπιου έως μέσου βαθμού επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής. Ωστόσο, το αυξημένο σωματικό βάρος, οι ουλές από προηγούμενες εγχειρήσεις και η παρουσία κοχλιών αποτελούν δυσκολίες και προκλήσεις κατά την αρθροσκοπική τεχνική.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].