Η επίδραση της πρόσθιας κλίσης του μηριαίου στο κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η επίδραση της πρόσθιας κλίσης του μηριαίου στο κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου

Οι διάφορες παραλλαγές στην κλίση του μηριαίου.

Στο άρθρο αυτό, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthroscopy τον Ιανουάριο του 2015, οι ερευνητές προσπάθησαν να συγκρίνουν τα κλινικά αποτελέσματα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς με οπίσθια κλίση του μηριαίου, με φυσιολογική πρόσθια κλίση του μηριαίου και με υπερβολική πρόσθια κλίση αυτού.

Εκτιμήθηκαν ασθενείς που υπεβλήθησαν σε πρωτοπαθή αρθροσκόπηση ισχίου μεταξύ του Αυγούστου 2008 και Απριλίου 2011 και στους οποίους επίσης μετρήθηκε η κλίση του μηριαίου με μαγνητική τομογραφία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, σε αυτούς με οπίσθια κλίση του μηριαίου, σε αυτούς με φυσιολογική πρόσθια κλίση του μηριαίου και σε αυτούς με υπερβολική πρόσθια κλίση. Η εκτίμηση έγινε με αναφερόμενες από τους ασθενείς κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου, καθώς επίσης και οπτική αναλογική κλίμακα πόνου, οι οποίες μετρήθηκαν προοπτικά, ενώ η ανάλυσή τους έγινε αναδρομικά.

Συνολικά, 278 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης στη μελέτη. Υπήρχαν 25 ασθενείς στην ομάδα της οπίσθιας κλίσης του μηριαίου, 219 με φυσιολογική πρόσθια κλίση και 34 με υπερβολική πρόσθια κλίση. Οι περισσότερες ρήξεις επιχειλίου χόνδρου παρατηρήθηκαν στη 12η έως 2η ώρα, ενώ η υπερβολική πρόσθια κλίση του μηριαίου έδειξε χαμηλότερο ποσοστό ρήξεων επιχειλίου χόνδρου σε σχέση με την οπίσθια και φυσιολογική κλίση. Μετεγχειρητικά, υπήρχε στατιστικά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την προεγχειρητική κατάσταση και στις τρεις ομάδες ασθενών. Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη μετεγχειρητική κατάσταση και στις τρεις ομάδες ασθενών μετά από την εκτίμηση των κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν ότι, βάσει των αναφερόμενων από τους ασθενείς αποτελεσμάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η διάγνωση και οι θεραπείες, ο βαθμός της πρόσθιας κλίσης του μηριαίου δεν φάνηκε να επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].