Η επίδραση του προσανατολισμού του μηριαίου στο κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η επίδραση του προσανατολισμού του μηριαίου στο κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου

Υπάρχουν γενικά αρκετά στοιχεία στη βιβλιογραφία σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της τεχνικής της αρθροσκόπησης ισχίου σε σχέση με την ανατομική και τον προσανατολισμό της κοτύλης. Δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η τεχνική σε ασθενείς με μικρότερη ή μεγαλύτερη πρόσθια απόκλιση του μηριαίου. Σε μελέτη τους οι Jackson και συνεργάτες προσπάθησαν να συγκρίνουν το κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου σε ασθενείς με οπίσθια απόκλιση του μηριαίου, με φυσιολογική απόκλιση του μηριαίου και με υπερβολική πρόσθια απόκλιση του μηριαίου. Μελετήθηκαν ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου μεταξύ των ετών 2008 και 2011 στους οποίους μετρήθηκε ο προσανατολισμός του μηριαίου με τη μαγνητική τομογραφία. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, σε αυτούς με οπίσθια απόκλιση, σε αυτούς με φυσιολογικό προσανατολισμό και σε αυτούς με μεγαλύτερη πρόσθια απόκλιση. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 78 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν τα κριτήρια συμπερίληψης στη μελέτη. Υπήρχαν 25 ασθενείς στην ομάδα της οπίσθιας απόκλισης, 219 στην ομάδα του φυσιολογικού προσανατολισμού και 34 στην ομάδα με αυξημένη πρόσθια απόκλιση του μηριαίου. Οι περισσότερες ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου παρατηρήθηκαν στην περιοχή της 12ης έως δεύτερης ώρας, με την κύρια διαφορά στη θέση της τρίτης ώρας, με λιγότερες τις περιπτώσεις ρήξης στη θέση της τρίτης ώρας. Η ομάδα με μεγάλη πρόσθια απόκλιση έδειξε μικρότερη επίπτωση των ρήξεων (30%) σε σχέση με την ομάδα της οπίσθιας απόκλισης (73%) και του φυσιολογικού προσανατολισμού (78%). Μετεγχειρητικά υπήρχε μια στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των προεγχειρητικών βαθμολογιών και στις τρεις ομάδες και για όλες τις κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου. Κατά τη σύγκριση των μετεγχειρητικών βαθμολογιών μεταξύ των τριών ομάδων, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι στη βάση των αναφερόμενων από τον ασθενή κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου, ο βαθμός του προσανατολισμού του μηριαίου δεν φαίνεται να επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].