Η επίπτωση και η κλινική σημασία του υπερτροφικού επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης στα μη δυσπλαστικά ισχία | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η επίπτωση και η κλινική σημασία του υπερτροφικού επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης στα μη δυσπλαστικά ισχία

Ο υπερτροφικός επιχείλιος χόνδρος στα δυσπλαστικά ισχία έχει αναφερθεί συχνά στη βιβλιογραφία και είναι γνωστός ως στεφάνι (limbus) στην αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου. Ωστόσο, ο υπερτροφικός επιχείλιος χόνδρος χωρίς δυσπλασία του ισχίου δεν έχει αναφερθεί έως σήμερα. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν ο καθορισμός του υπερτροφικού επιχειλίου χόνδρου και η διερεύνηση της επίπτωσης και της κλινικής σημασίας ενός ανώμαλα υπερτροφικού επιχειλίου χόνδρου στα μη δυσπλαστικά ισχία.

Μεταξύ των ετών 2007 και 2014 έγιναν αξονικές τομογραφίες με αρθρογραφία σε 464 ασθενείς, οι οποίοι εμφάνιζαν χρόνιο πόνο στο ριζομήριο και θετικά σημεία πρόσκρουσης ή Faber. Υπήρχαν 189 άνδρες (192 ισχία) και 275 γυναίκες (278 ισχία). Η μέση ηλικία ήταν 46,8 έτη (εύρος 16 έως 74). Ο υπερτροφικός επιχείλιος χόνδρος της κοτύλης καθορίστηκε ως ένας επιχείλιος χόνδρος, ο οποίος ήταν περισσότερο πλατύς σε σχέση με δύο τυπικές αποκλείσεις από τον μέσο. Ο συσχετισμός με τα χειρουργικά ευρήματα έγινε στις περιπτώσεις με αρθροσκόπηση ισχίου από έναν μεμονωμένο χειρουργό.

17 ισχία (3,6%) βρέθηκαν να εμφανίζουν υπερτροφικό επιχείλιο χόνδρο, ο οποίος είχε μέσο πλάτος 11,2mm. Το μέσο πλάτος των επιχειλίων χόνδρων χωρίς υπερτροφία ήταν 5,5mm. Τα αρθροσκοπικά ευρήματα του υπερτροφικού επιχειλίου χόνδρου συμπεριλάμβαναν σχισμή και επιμήκη ρήξη της μεταβατικής ζώνης επιχειλίου-αρθρικού χόνδρου της κοτύλης και σχετίστηκαν με ανωμαλία του αρθρικού χόνδρου που γειτνίαζε με τη βλάβη.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι ο υπερτροφικός επιχείλιος χόνδρος της κοτύλης χωρίς δυσπλασία δεν είναι σπάνια με υψηλή επίπτωση ρήξεων. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη διάρκεια της αρθροσκοπικής πρόσβασης του ισχίου σε ασθενείς με τέτοια μορφολογική παραλλαγή, διότι είναι πολύ εύκολο να συμβεί ιατρογενής βλάβη.

Πηγή: “Journal of Orthopaedic Science”, Φεβρουάριος 2017

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].