Η επιτυχία της αρθροσκόπησης ισχίου σε έναν ενεργών καθηκόντων πληθυσμό στο στρατό | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η επιτυχία της αρθροσκόπησης ισχίου σε έναν ενεργών καθηκόντων πληθυσμό στο στρατό

Σε πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο από στρατιωτικά νοσοκομεία των Η.Π.Α. καταγράφηκε η προσπάθεια εκτίμησης των αποτελεσμάτων της αρθροσκοπικής θεραπείας του ισχίου σε έναν νέο και ενεργό στρατιωτικό πληθυσμό. Ειδικότερα, εκτιμήθηκε η ικανότητα επιστροφής στα στρατιωτικά καθήκοντα ως ένας κυρίαρχος δείκτης επιτυχίας. Επιπρόσθετα, έγινε μία αντικειμενική εκτίμηση διαφόρων δημογραφικών, καθώς και σχετιζόμενων με τη χειρουργική επέμβαση παραγόντων, ώστε να ταυτοποιηθούν οι παράγοντες πρόβλεψης της επιτυχίας είτε της αποτυχίας στη θεραπεία του στρατιωτικού αυτού πληθυσμού.

Δημιουργήθηκε ένας πίνακας ανασκόπησης αναδρομικά προκειμένου να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ισχίου σε ένα μεμονωμένο ιατρικό ακαδημαϊκό στρατιωτικό κέντρο. Ένα σύνολο 206 ασθενών υπεβλήθη σε 223 αρθροσκοπήσεις ισχίου, σε μία διάρκεια 13 ετών (από το 2000 έως το 2013). Από αυτούς οι 159 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης, τα οποία συμπεριλάμβαναν μία ενεργό στρατιωτική υπηρεσία με τουλάχιστον 12 μήνες παρακολούθησης. Βετεράνοι, ενεργοί στρατιωτικοί και αυτοί με παρακολούθηση μικρότερη των 12 μηνών αποκλείστηκαν. Οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από έναν από τους πέντε εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς.

Συνολικά 159 ασθενείς ήταν διαθέσιμοι για την μελέτη, 102 άνδρες και 57 γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 30,9 ± 8,3 έτη (εύρος 18 έως 52 έτη). Η συνηθέστερη διάγνωση ήταν η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (ή κοτυλομηριαία πρόσκρουση - femoroacetabular impingement) και η συνηθέστερη τεχνική που πραγματοποιήθηκε ήταν η κοτυλοπλαστική (acetabuloplasty). Το 22% των ασθενών υπεβλήθη σε εκτίμηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου μετά από αρθροσκόπηση ισχίου και αποκλείστηκε από τη στρατιωτική θητεία. Το 78% των ασθενών ακολούθησε τα ενεργά στρατιωτικά καθήκοντα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου. Το συνολικό ποσοστό επιπλοκών ήταν 15,7% με το ποσοστό μειζόνων επιπλοκών του 1,25% να αφορά το κάταγμα του μηριαίου αυχένα, το σύνδρομο κοιλιακού διαμερίσματος, την οστεονέκρωση, την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, την πνευμονική εμβολή και τη σηπτική αρθρίτιδα. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η παρουσία επιπλοκής αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για αποτυχία και επιστροφή στα στρατιωτικά καθήκοντα.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου σε έναν στρατιωτικό πληθυσμό είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία πολλαπλών παθήσεων και για τη διατήρηση των στρατιωτών στα ενεργά στρατιωτικά τους καθήκοντα. Οι επιπλοκές οποιουδήποτε είδους από τη χειρουργική επέμβαση ή μετεγχειρητικά αποτελούν σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες για την παύση της στρατιωτικής τους θητείας.

Πηγή: “Arthroscopy”, Αύγουστος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].