Η λειτουργία του στρογγύλου συνδέσμου στις στροφικές κινήσεις του ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η λειτουργία του στρογγύλου συνδέσμου στις στροφικές κινήσεις του ισχίου

Αρθροσκοπική εικόνα του στρογγύλου συνδέσμου
Αρθροσκοπική εικόνα του στρογγύλου συνδέσμου

Η λειτουργία του στρογγύλου συνδέσμου και ο γενικότερος ρόλος του στην άρθρωση του ισχίου αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Έχουν εκφραστεί διάφορες γνώμες σχετικά με τον ρόλο του στη σταθερότητα της άρθρωσης και την επίπτωση της κάκωσής του στις παθολογικές καταστάσεις της άρθρωσης του ισχίου. Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό “Arthroscopy” αναφέρονται τα αποτελέσματα μίας εργασίας, στην οποία μελετήθηκε η λειτουργία του συνδέσμου σχετικά με τον περιορισμό της στροφής στο ισχίο σε πτωματικά παρασκευάσματα. Συγκεκριμένα, ο σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της λειτουργίας του στρογγύλου συνδέσμου στον περιορισμό της στροφής του ισχίου σε 18 διαφορετικές θέσεις της άρθρωσης με ταυτόχρονη διατήρηση των συνδέσμων του αρθρικού θυλάκου. Χρησιμοποιήθηκαν 12 ισχία από έξι πτωματικά παρασκευάσματα, από τα οποία διατηρήθηκαν μόνο οι σύνδεσμοι του ισχίου. Οι αρθρώσεις αυτές αρθροσκοπήθηκαν μέσω μίας αρθροσκοπικής πύλης, η οποία εντοπιζόταν μεταξύ του ηβομηριαίου και λαγονομηριαίου συνδέσμου, ώστε να επιβεβαιωθεί η ακεραιότητα του στρογγύλου συνδέσμου. Έγιναν τρεις ανεξάρτητες μετρήσεις του ισχίου, του εύρους κίνησης στην εσωτερική και εξωτερική στροφή σε 18 καθορισμένες θέσεις της άρθρωσης και με συνδυασμό έκτασης-κάμψης και απαγωγής-προσαγωγής. Στη συνέχεια, έγινε διατομή του στρογγύλου συνδέσμου και επαναλήφθηκαν οι ίδιες μετρήσεις στις ίδιες θέσεις. Ακολούθως έγινε στατιστική ανάλυση των μετρήσεων. Τα αποτελέσματα αναφέρουν μία στατιστικά σημαντική επιρροή του στρογγύλου συνδέσμου στην εσωτερική και εξωτερική στροφή σε οκτώ από τις 18 θέσεις του ισχίου. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην εσωτερική και εξωτερική στροφή συνέβησαν όταν το ισχίο βρισκόταν σε 90 ή 120 μοίρες κάμψη.
Οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν ότι η βασική λειτουργία του στρογγύλου συνδέσμου στο ισχίο είναι ο έλεγχος της στροφικής κίνησης. Ο στρογγύλος σύνδεσμος λειτουργεί ως ένας σταθεροποιητής στο τελικό εύρος της στροφής του ισχίου, κυρίως στις 90 ή περισσότερες μοίρες κάμψη. Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τη συμβολή του στρογγύλου συνδέσμου στη σταθερότητα του ισχίου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].