Η μυϊκή αδυναμία σε ασθενείς με συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (προστριβή) και ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η μυϊκή αδυναμία σε ασθενείς με συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (προστριβή) και ρήξη του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης

Η μυϊκή αδυναμία σε ασθενείς με συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση
Η μυϊκή αδυναμία σε ασθενείς με συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

Η μετεγχειρητική μυϊκή αδυναμία σε ασθενείς μετά από αρθροσκόπηση ισχίου είναι ένα θέμα που πάντα απασχολεί τόσο τον χειρουργό όσο και τους φυσιοθεραπευτές κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Σε πρόσφατο άρθρο όμως, έγινε μία προσπάθεια να διευκρινιστεί εάν εμφανίζεται μείωση της μυϊκής ισχύος προεγχειρητικά σε ασθενείς με συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουσης (προστριβή) και βλάβες του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης. Για τον σκοπό αυτό διενεργήθηκε μελέτη σε μία συνεχόμενη κοόρτη ασθενών με μονόπλευρη συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και έγινε σύγκριση με το ασυμπτωματικό αντίθετο ισχίο.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 50 συνεχόμενοι ασθενείς, οι οποίοι υπεβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και οι οποίοι υπεβλήθηκαν σε μέτρηση της ισχύος προεγχειρητικά με ειδικό δυναμόμετρο. Πραγματοποιηθήκαν διάφορες μετρήσεις μυϊκής ισχύος, όπως κάμψη, έκταση, προσαγωγή, απαγωγή, έσω στροφή και έξω στροφή. Η πτώση της μυϊκής ισχύος μεγαλύτερη από το 10% για κάθε μέτρηση καθορίστηκε ως έλλειμμα μυϊκής ισχύος. Άλλα κλινικά στοιχεία που καταγράφηκαν ήταν η ηλικία, το φύλο, το μέγεθος της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου, καθώς και οι προεγχειρητικές βαθμολογίες της κλίμακας αξιολόγησης του ισχίου.

Η μέση ηλικία των ασθενών στη μελέτη αυτή ήταν τα 32 έτη. Υπήρχαν 32 άνδρες και 18 γυναίκες. Τα ελλείμματα της μυϊκής ισχύος στην απαγωγή διαπιστώθηκαν στο 46% των ασθενών και στην κάμψη στο 42%. Σύμφωνα με τις κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου, οι ασθενείς με έλλειμμα ισχύος της κάμψης παρουσίασαν μείωση της λειτουργικότητας και μεγαλύτερες ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι τα ελλείμματα της μυϊκής ισχύος ήταν αρκετά συχνά στους ασθενείς που παρουσιάζονται με μονόπλευρη συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και συνέβησαν κυρίως στην απαγωγή και την κάμψη του ισχίου. επίσης, η μυϊκή αδυναμία στην κάμψη ου ισχίου σχετίστηκε με μειωμένη λειτουργικότητα, περιορισμό του εύρους κίνησης και μεγαλύτερες ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου.

Πηγή: Arthroscopy, The Journal Of Arthroscopic And Related Surgery, November 2015.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].