Η συχνότητα απεικονιστικών ευρημάτων μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης σε ασυμπτωματικά άτομα: μία συστηματική ανασκόπηση | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η συχνότητα απεικονιστικών ευρημάτων μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης σε ασυμπτωματικά άτομα: μία συστηματική ανασκόπηση

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arthroscopy Journal ερευνητές προσπάθησαν να καθορίσουν τη συχνότητα των ακτινολογικών ευρημάτων μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης σε ασυμπτωματικά άτομα. Διεξήγαγαν μία συστηματική ανασκόπηση χρησιμοποιώντας κατευθυντήριες οδηγίες για συστηματικές ανασκοπήσεις και μετά-αναλύσεις. Συμπεριλήφθηκαν μελέτες που περιείχαν ευρήματα από απλές ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες που υποδήλωναν μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Διερευνήθηκαν παθολογικές βλάβες συμβατές με cam, pincer και συνδυασμένη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 26 μελέτες, οι οποίες αποτελούνταν από 2114 ασυμπτωματικά ισχία. Μελετήθηκε κυρίως η γωνία Α, τόσο σε απλές ακτινογραφίες όσο και σε μαγνητικές τομογραφίες. Επίσης, μελετήθηκε η μέση- έξω γωνία (mean lateral) και η πρόσθια γωνία κέντρου-παρυφής (anterior-center edge angle).

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι οι μορφολογικές ιδιότητες της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, καθώς επίσης και οι βλάβες του επιχειλίου χόνδρου είναι συχνές σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Έτσι, η κλινική λήψη απόφασης θα πρέπει να λαμβάνεται με βάση, όχι μόνο τα απεικονιστικά ευρήματα, αλλά και το ιστορικό του ασθενή μαζί με τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].