Η σύγκριση της σύγχρονης περικοτυλιαίας οστεοτομίας για τη δυσπλασία του ισχίου σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική ισχίου για την οστεοαρθρίτιδα | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η σύγκριση της σύγχρονης περικοτυλιαίας οστεοτομίας για τη δυσπλασία του ισχίου σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική ισχίου για την οστεοαρθρίτιδα

Σύγχρονη περικοτυλιαία οστεοτομία
Σύγχρονη περικοτυλιαία οστεοτομία

Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο βρετανικό περιοδικό The Bone and Joint Journal γίνεται αναφορά σε αναφερόμενα από τους ασθενείς αποτελέσματα και επιπλοκές που σχετίζονται με τη σύγχρονη περικοτυλιαία οστεοτομία για τη θεραπεία της συμπτωματικής δυσπλασίας του ισχίου και τα αποτελέσματα αυτά συγκρίνονται με την ολική αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενείς με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δύο συνεχόμενες κοόρτες που συμπεριλάμβαναν ασθενείς ηλικίας 18-40 ετών, οι οποίοι είτε υπεβλήθησαν σε περικοτυλιαία οστεοτομία είτε ολική αρθροπλαστική ισχίου. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα με μέση τιμή τα 5,9 έτη και παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στην κλίμακα αξιολόγησης του ισχίου Modified Harris Hip Score σχετικά με τον πόνο, τη λειτουργικότητα αλλά και τη συνολική βαθμολογία. Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στο κλινικό αποτέλεσμα μεταξύ των δύο ομάδων. Τα ποσοστά των επιπλοκών ήταν χαμηλά και παρόμοια και στις δύο ομάδες ασθενών.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι, όπως και στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση της περικοτυλιαίας οστεοτομίας αποτελεί μία κλινικά αποτελεσματική τεχνική που βελτιώνει τα επίπεδα δραστηριότητας και λειτουργικότητας των ασθενών, παρέχει ανακούφιση από τον πόνο και σχετίζεται με ένα αποδεκτό ποσοστό επιπλοκών.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].