Η υπακάνθια πρόσκρουση στο ισχίο (subspine impingement) | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η υπακάνθια πρόσκρουση στο ισχίο (subspine impingement)

Aκτινολογική εικόνα των δομών που έρχονται σε επαφή κατά τη μέγιστη κάμψη και έσω στροφή του ισχίου (βέλη: η πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα και ο αυχένας του μηριαίου)
Τρισδιάστατη ανακατασκευή αξονικής τομογραφίας όπου είναι ορατή η διαμόρφωση της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας σε ισχίο με υπακάνθια προστριβή ή πρόσκρουση

Η πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα (supine ή anterior inferior iliac spine) είναι μία οστική απόφυση που εντοπίζεται στην πτέρυγα του λαγονίου οστού. Βρίσκεται βαθιά κάτω από τα μαλακά μόρια, στην περιοχή στην οποία το λαγόνιο μεταπίπτει στην άρθρωση του ισχίου. Έχουν περιγραφεί τρεις τύποι της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας:

Τύπος I: το τοίχωμα του λαγονίου είναι ομαλό και δεν εμφανίζει οστική απόφυση μεταξύ της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας και του δακτυλίου της κοτύλης.

Τύπος II: η οστική απόφυση επεκτείνεται από την κατώτερη περιοχή της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας έως τον δακτύλιο της κοτύλης.

Τύπος III: η πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα έχει εμφάνιση τύπου άκανθας και επεκτείνεται κάτω από το επίπεδο του δακτυλίου της κοτύλης.

Θεωρείται ότι το σχήμα της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας συσχετίζεται με το εύρος κίνησης του ισχίου και κάθε οστική προσεκβολή μπορεί να προκαλέσει την προστριβή ή πρόσκρουση των οστών μεταξύ τους (impingement).

Η πρόσκρουση στο ισχίο αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν το αίτιο ανώμαλων οστικών προσεκβολών μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης στην άρθρωση του ισχίου. Φαίνεται όμως τώρα ότι ακόμα και οστικές δομές έξω από την άρθρωση μπορούν να οδηγήσουν σε προστριβή ή πρόσκρουση (impingement). Η υπακάνθια πρόσκρουση (subspine impingement), όπως αυτή διαμορφώνεται στον τύπο II και τύπο III κάτω πρόσθιας λαγόνιας άκανθας, αποτελεί μία σημαντική κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει μείωση της έσω στροφής και της κάμψης του ισχίου και έτσι απαιτεί χειρουργική διόρθωση.

Τα συμπτώματα σε τέτοιους ασθενείς δεν διαφέρουν πολύ από αυτά της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, δηλαδή περιλαμβάνουν τον πόνο, το περιορισμένο εύρος κίνησης και την φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η διάγνωση της κατάστασης είναι κυρίως κλινική, αλλά μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο με απλές ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία του ισχίου.

Η θεραπεία της υπακάνθιας πρόσκρουσης εξαρτάται από το βαθμό της συμπτωματολογίας. Σε περιπτώσεις που δεν υποχωρεί με συντηρητική θεραπεία συνιστάται η αρθροσκοπική αποσυμπίεση, δηλαδή η τεχνική της αφαίρεσης τμήματος της πρόσθιας κάτω λαγόνιας άκανθας κατά τη διάρκεια αρθροσκόπησης ισχίου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].