Καθαρισμός-νεαροποίηση (debridement) έναντι επανακαθήλωσης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης σε ασθενείς με πόνο στο ισχίο | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Καθαρισμός-νεαροποίηση (debridement) έναντι επανακαθήλωσης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης σε ασθενείς με πόνο στο ισχίο

Μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και ποσοτικοποιημένη ανάλυση

Haddad B, Konan S, Haddad FS
Από το University College Hospital, London, UK

Στη μελέτη αυτή οι συγγραφείς διενεργήσαν μία ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας προκειμένου να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της χειρουργικής επιδιόρθωσης έναντι του καθαρισμού-νεαροποίησης της βλάβης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης. Ανιχνεύθηκαν 28 μελέτες, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση και περιλάμβαναν ένα σύνολο 1.631 ισχίων σε1.609 ασθενείς. Από τις μελέτες αυτές, οι 12 ανέφεραν ένα μέσο ποσοστό καλών αποτελεσμάτων της τάξης του 82% για τον καθαρισμό-νεαροποίηση του επιχειλίου χόνδρου. Από τις 16 μελέτες, οι οποίες ανέφεραν συνδυασμό νεαροποίησης-καθαρισμού και επανακαθήλωσης του επιχειλίου χόνδρου, οι πέντε ανέφεραν συγκρίσιμο αποτέλεσμα και για τις δύο μεθόδους, οι τέσσερις ανέφεραν καλύτερα αποτελέσματα με την επανακαθήλωση του επιχειλίου χόνδρου και μία μελέτη δεν ανέφερε καμία ουσιαστική διαφορά στα αποτελέσματα. Λόγω της ετερογένειας των μελετών δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί μετα-ανάλυση ή να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι φαίνεται λογικό κατά την αρθροσκόπηση ισχίου να επιδιορθώνει κανείς μία ασταθή ρήξη σε έναν επιχείλιο χόνδρο καλής ποιότητας με καλό δυναμικό επουλώσεως, προκειμένου να διατηρήσει τη φυσιολογική του λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, ένας εκφυλισμένος επιχείλιος χόνδρος μπορεί να αποτελέσει αίτιο συμπτωμάτων από το ισχίο και η διατήρησή του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον επίμονο πόνο και, επιπλέον, τον κίνδυνο της αποτυχίας επανακαθήλωσης. Έτσι, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν υποστηρίζουν την επανακαθήλωση για όλες τις ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].