Καμία διαφορά στην επίπτωση της ακτινολογικής υπακάνθιας πρόσκρουσης του ισχίου μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ατόμων | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Καμία διαφορά στην επίπτωση της ακτινολογικής υπακάνθιας πρόσκρουσης του ισχίου μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών ατόμων

Η μελέτη αυτή καθόρισε την επίπτωση της υπακάνθιας πρόσκρουσης (subspinal impingement) σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά σε συμπτωματικούς ασθενείς και τους παράγοντες κινδύνου για την υπακάνθια πρόσκρουση.

Η κοόρτη αποτελούνταν από 427 ασθενείς με μηχανικά συμπτώματα που υπεβλήθησαν σε αξονική τομογραφία-αρθρογραφία και 259 άτομα στην ομάδα ελέγχου που υπεβλήθησαν σε τρισδιάστατη αξονική τομογραφία λόγω ουρολιθίασης ή ελάσσονος τραυματισμού. Δύο ορθοπαιδικοί χειρουργοί παρατήρησαν τις εικόνες και εκτίμησαν την επίπτωση της υπακάνθιας πρόσκρουσης και την σχέση με τις μορφολογικές ανωμαλίες. Οι ακτινολογικοί παράμετροι συγκρίθηκαν περεταίρω μεταξύ των ομάδων με και χωρίς υπακάνθια πρόσκρουση σε συμπτωματικούς ασθενείς.

Η επίπτωση της υπακάνθιας πρόσκρουσης σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς ήταν 65/427 και 40/259, αντίστοιχα. Οι δομικές οστικές ανωμαλίες σε συμπτωματικούς ασθενείς δεν συσχετίστηκαν με την παρουσία υπακάνθιας πρόσκρουσης. Η στατιστική ανάλυση ανέδειξε ότι η νεαρή ηλικία ήταν ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας για υπακάνθια πρόσκρουση.

Η υπακάνθια πρόσκρουση είχε παρόμοια επίπτωση σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς και δεν ήταν σπάνια και στις δύο ομάδες. Έτσι, η κλινική επίπτωση της υπακάνθιας πρόσκρουσης σε συμπτωματικούς ασθενείς θα πρέπει να επανεκτιμηθεί με περισσότερες μελέτες.

Πηγή: “Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy”, Δεκέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].