Οι ερασιτέχνες και ψυχαγωγικοί αθλητές επιστρέφουν στις αθλητικές δραστηριότητες σε υψηλό ποσοστό μετά από αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Οι ερασιτέχνες και ψυχαγωγικοί αθλητές επιστρέφουν στις αθλητικές δραστηριότητες σε υψηλό ποσοστό μετά από αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η σύγκριση του βαθμού επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα, των αναφερόμενων από τον ασθενή βαθμολογιών και η ικανοποίηση μεταξύ υψηλού επιπέδου ερασιτεχνών και ψυχαγωγικών αθλητών, καθώς και η εκτίμηση των διαφορών στην ικανότητα για επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα στις ομάδες αυτές, βάσει των χαρακτηριστικών σχετικών με τον αθλητή και την αθλητική δραστηριότητα.

Ανακτήθηκαν στοιχεία για 66 συνεχόμενους αθλητές που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Οι αθλητές ταξινομήθηκαν ως υψηλού επιπέδου ερασιτέχνες ή ψυχαγωγικοί. Επίσης, διαχωρίστηκαν σε έξι διακριτές κατηγορίες βάσει των σωματικών απαιτήσεων για το ισχίο. Τα αναφερόμενα από τον ασθενή διετή αποτελέσματα συμπεριλάμβαναν ένα ειδικό για το άθλημα ερωτηματολόγιο, το modified Harris Hip Score (MHHS), το Hip Outcome Scores with Activities of Daily Living (HOS-ADL) και το Sports-Specific subscales (HOS-SS).

Από τους 66 ασθενείς, οι 49 ήταν ψυχαγωγικοί και οι 17 υψηλού επιπέδου ερασιτέχνες. Μετά από δύο έτη όλες οι κλίμακες αξιολόγησης είχαν βελτιωθεί σημαντικά, χωρίς διαφορές μεταξύ των δύο αθλητικών ομάδων. Υπήρχε ένα υψηλό ποσοστό επιστροφής στο άθλημα τόσο στους ψυχαγωγικούς όσο και στους υψηλού επιπέδου ερασιτέχνες αθλητές.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι οι ψυχαγωγικοί αθλητές παρά το ότι ήταν σημαντικά μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους υψηλού επιπέδου ερασιτέχνες της άλλης ομάδας, επέστρεψαν στο παιχνίδι σε παρόμοιο υψηλό ποσοστό και με συγκρίσιμες βαθμολογίες στις κλίμακες αξιολόγησης. Ο αυξημένος μετεγχειρητικός χρόνος παύσης από την αθλητική δραστηριότητα παρατείνει σημαντικά την επιστροφή σε αυτήν. Επιπλέον, η αυξημένη προεγχειρητική παύση από την αθλητική δραστηριότητα και ο υψηλότερος προεγχειρητικός δείκτης μάζας σώματος σχετιζόταν με μειωμένη βελτίωση στα αποτελέσματα των κλιμάκων αξιολόγησης.

Πηγή: “Arthroscopy”, Δεκέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].