Οπίσθιος, έξω και πρόσθιος πόνος μυοσκελετικής αιτιολογίας: μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, του ιστορικού, της φυσικής εξέτασης και των απεικονιστικών εξετάσεων | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Οπίσθιος, έξω και πρόσθιος πόνος μυοσκελετικής αιτιολογίας: μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, του ιστορικού, της φυσικής εξέτασης και των απεικονιστικών εξετάσεων

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να παρουσιαστεί μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τις αιτίες μυοσκελετικού άλγους στο ισχίο στους ενήλικες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο ιστορικό, τη φυσική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Πραγματοποιήθηκε μία αναζήτηση της αγγλικής βιβλιογραφίας με τους όρους «πόνος στο ισχίο», και «πρόσθιος», «έξω», «οπίσθιος». Συμπληρωματικά, έγινε αναζήτηση για ειδικές οντότητες του πόνου στο ισχίο ή για πηγές αντανακλαστικού πόνου σε αυτό.

Οι πηγές μυοσκελετικού πόνου στο ισχίο του ενήλικα μπορούν να διαχωριστούν στις κατηγορίες του οπίσθιου, έξω και προσθίου. Στον οπίσθιο πόνο του ισχίου συμπεριλαμβάνονται η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ο αντανακλαστικός πόνος από μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, η παθολογία της ιερολαγόνιας άρθρωσης, το σύνδρομο απιοειδούς και η τενοντοπάθεια των εγγύς οπισθίων μηριαίων. Η τενοντοπάθεια των γλουτιαίων και η πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας αποτελούν τις δύο συχνότερες αιτίες για πόνο στην εξωτερική πλευρά του ισχίου. Ο πρόσθιος πόνος διαχωρίζεται επιπλέον σε αιτίες ενδαρθρικές (ρήξη του επιχειλίου χόνδρου, οστεοαρθρίτιδα, οστεονέκρωση) και εξωαρθρικές (κροτούν ισχίο και αθλητική ηβαλγία). Οι παγιδευτικές νευροπάθειες και ο μυο-απονευρωτικός πόνος θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε διαμέρισμα. Ένας περιορισμένος αριθμός των χαρακτηριστικών του ιστορικού και δοκιμασιών της κλινικής εξέτασης για την εκτίμηση του πόνου στο ισχίο αναφέρονται επίσης στο άρθρο αυτό. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που αναφέρονται για την ακριβή διάγνωση του πόνου είναι οι απλές ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία, το σπινθηρογράφημα οστών και η υπερηχογραφία.

Η εκτίμηση του πόνου στο ισχίο στους ενήλικες είναι δυσχερής. Οι κλινικοί ιατροί θα πρέπει να ελέγχουν πάντα τις πηγές του οπίσθιου, του έξω και του πρόσθιου πόνου στο ισχίο και θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη ότι αυτές μπορεί να αλληλοκαλύπτονται.

Πηγή: “Journal of Chiropractic Medicine”, Δεκέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].