ΠΕΡΙΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

ΠΕΡΙΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΠΕΡΙΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Kyung Hee , Seoul, Korea
J Bone Joint Surg [Br] 2011;93-B:732-737.

Η ανακατασκευή της κοτύλης με οστεοτομία είναι μία καθιερωμένη και αποτελεσματική τεχνική στη θεραπεία της δυπλασίας της κοτύλης. Ωστόσο, συχνά η δυσπλασία συνοδεύεται από ενδαρθρική παθολογία όπως ρήξεις επιχειλίου χόνδρου. Στη μελέτη αυτή οι συγγραφείς προσπάθησαν να καθορίσουν εάν μία ταυτόχρονη αρθροσκόπηση ισχίου με περικοτυλιαία οστεοτομία στροφής θα μπορούσε να ανιχνεύσει και να θεραπεύσει την ενδαρθρική παθολογία που σχετίζεται με τη δυσπλασία και έτσι να παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Εκτιμήθηκαν προοπτικά 43 συνεχόμενα ισχία που αντιμετωπίστηκαν με ταυτόχρονη αρθροσκόπηση και οστεοτομία κοτύλης. Η αρθροσκοπική εξέταση ανέδειξε βλάβες του επιχειλίου χόνδρου σε 38 ισχία. Σε έναν μέσο χρόνο παρακολούθησης 74 μηνών (60 έως 97) η μέση βαθμολογία της κλίμακας αξιολόγησης του ισχίου Harris βελτιώθηκε από το 72,4 στο 94 (p<0,001), και το ίδιο βελτιώθηκαν όλοι οι ακτινολογικοί παράμετροι. Οι επιπλοκές περιλάμβαναν τη διάτρηση της άρθρωσης από τον οστεοτόμο σε έναν ασθενή, το κάταγμα της οπίσθιας κολώνας σε δεύτερο ασθενή και η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση σε άλλον ασθενή. Η συνδυασμένη αυτή χειρουργική θεραπεία έδωσε καλά αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου σε συνδυασμό με οστεοτομία της κοτύλης μπορεί να παρέχει καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με συμπτωματική δυσπλασία της κοτύλης, και η αρθροσκοπική θεραπεία της ενδαρθρικής παθολογίας μπορεί να μεταβάλλει την πρόοδο της οστεοαρθρίτιδας.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].