Εκφυλιστική νόσος ή οστεοαρθρίτιδα του ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Εκφυλιστική νόσος ή οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Η εκφυλιστική νόσος ή οστεοαρθρίτιδα του ισχίου στην πρώιμη μορφή της μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα, που αποσκοπούν στην ύφεση των συμπτωμάτων. Δυστυχώς όμως, η εκφύλιση της άρθρωσης μπορεί να φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί ο πόνος και η μειωμένη κινητικότητα με άλλα μέσα πλην της ανακατασκευής της άρθρωσης με αρθροπλαστική.

Ως ολική αρθροπλαστική ονομάζουμε την αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών το ισχίου με υλικά άλλοτε άλλου μεγέθους, προσπαθώντας να προσομοιάσουμε την φυσιολογική ανατομική ενός φυσιολογικού ισχίου. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η εξάλειψη του πόνου και η επαναφορά της κινητικότητας. Πάντως, η προσπάθεια του ορθοπαιδικού χειρουργού είναι πάντα η όσο το δυνατό καθυστέρηση της διενέργειας μιας τέτοιας επέμβασης, καθώς όλα τα διαθέσιμα υλικά έχουν κάποιο συγκεκριμένο χρόνο ζωής πέραν από τον οποίον επέρχεται φθορά και είναι αναγκαία η αντικατάστασή τους. Επίσης, προσπαθούμε πάντα να αφαιρέσουμε τη μικρότερη δυνατή οστική μάζα, διατηρώντας το μεγαλύτερο οστικό απόθεμα στον ασθενή.

Η αρθροπλαστική του ισχίου είναι μία από τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις της ιατρικής. Η επέμβαση εξαλείφει σε μικρό χρονικό διάστημα τον πόνο και την ανικανότητα στον ασθενή με προχωρημένη αρθρίτιδα. Ξεκινώντας από τον Charnley το 1960 στο Wrightington της Μεγάλης Βρετανίας, η αρθροπλαστική του ισχίου έχει εξελιχθεί και η τεχνολογία της έχει βελτιωθεί τόσο, που η επέμβαση δεν περιορίζεται πια μόνο σε μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε νεότερους ασθενείς στους οποίους η αρθρίτιδα περιορίζει την ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον, ο χειρουργός διαθέτει στην φαρέτρα του και άλλες μεθόδους αρθροπλαστικής του ισχίου, και όχι μόνο την κλασική ολική αρθροπλαστική.

Διαβάστε ακόμη περισσότερα για την οστεοαρθρίτιδα του  ισχίου και τους τρόπους θεραπείας 

 

 

 

 

 

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].