Επιστροφή

Θεραπείες με βλαστοκύτταρα

 

Τα βλαστοκύτταρα είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε συγκριμένες θέσεις μέσα στο σώμα μας. Τα κύτταρα αυτά είναι πρόδρομες μορφές των κυττάρων των      ιστών   του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν μία συγκεκριμένη μορφή και κάποια στιγμή της ζωής τους ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εάν για παράδειγμα υπάρχει μία μυϊκή κάκωση όπου έχει καταστραφεί μυϊκός ιστός τότε ο οργανισμός θα στρατολογήσει τέτοια κύτταρα, τα οποία θα τα μετατρέψει σε μυϊκά κύτταρα, προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό στη συγκεκριμένη περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο δύναται ο οργανισμός να επουλώνει τα τραύματα του σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι στο σώμα μας υπάρχει ένα δυναμικό κυττάρων το οποίο υπό κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναγεννητικούς λόγους.

Έχει παρατηρηθεί ότι μία μεγάλη ποσότητα τέτοιων κυττάρων βρίσκεται στο μυελό των οστών του σώματός μας. Τέτοια οστά είναι τα λαγόνια, τα σπογγώδη μέρη του μηριαίου της κνήμης και του βραχιονίου. Έτσι, οι περιοχές αυτές πλέον χρησιμοποιούνται συστηματικά για τη λήψη βλαστοκυττάρων. Σε αντίθεση με παλαιότερες τεχνικές κατά τις οποίες λαμβανόταν μικρή ποσότητα βλαστοκυττάρων και στη συνέχεια αυτά πολλαπλασιάζονταν σε ένα εργαστήριο, σήμερα η τεχνική αυτή γίνεται με τη λήψη τους από τον μυελό των οστών και την άμεση χρησιμοποίηση και έγχυσή τους στην περιοχή του ενδιαφέροντος.


Λήψη βλαστοκυττάρων από το μηριαίο κατά τη διάρκεια αρθροσκόπησης ισχίου

Οι δύο συνηθέστερες περιοχές λήψης είναι η περιοχή της λεκάνης ή του μηριαίου όπου με ένα ειδικό εργαλείο (μία χοντρή βελόνα) και υπό τοπική αναισθησία ή μέθη, γίνεται η λήψη των βλαστοκυττάρων από αυτές τις περιοχές. Στη συνέχεια, το αίμα που συλλέχθηκε τοποθετείται σε ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται φυγόκεντρος, το οποίο δημιουργεί ένα κλάσμα πλούσιο σε βλαστοκύτταρα. Έπειτα, το υγρό αυτό εγχύεται στην προβληματική περιοχή. Η τεχνική διαρκεί λίγα λεπτά και ο ασθενής μπορεί άμεσα μετά την λήξη της τοπικής αναισθησίας ή της μέθης να κινητοποιηθεί και εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.


Το ειδικό μηχάνημα το οποίο παράγει το ειδικό κλάσμα των βλαστοκυττάρων

 

Η χρήση των βλαστοκυττάρων έχει επεκταθεί σε πολλά πεδία της ιατρικής και στην ορθοπαιδική χρησιμοποιείται ευρέως σε βλάβες των μαλακών κυρίως μορίων, δηλαδή προβλήματα με τον αρθρικό χόνδρο, τους μηνίσκους στο γόνατο ή τον επιχείλιο χόνδρο στο ισχίο. Η χρήση τους βέβαια έχει επεκταθεί και σε άλλες παθήσεις όπως οστικές βλάβες, μεγάλα ελλείμματα μαλακών μορίων κ.τ.λ. Η χρήση των βλαστοκυττάρων αποτελεί μία περισσότερο προηγμένη θεραπεία σε σχέση με τη χρήση των παραγόντων αιμοπεταλίων και θεωρείται ως μία περισσότερο αποτελεσματική μέθοδος. Τα πρώτα αποτελέσματα της βιβλιογραφίας είναι αρκετά ενθαρρυντικά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η χρήση των βλαστοκυττάρων γίνεται συμπληρωματικά σε πολλές συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.


Η λήψη και έγχυση βλαστοκυττάρων στο χειρουργείο κατά την αρθροσκόπηση ισχίου

 

 

 

 

 

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].