Επιστροφή

PRP ή αυξητικοί παράγοντες αιμοπεταλίων

Οι αυξητικοί παράγοντες αιμοπεταλίων ή PRP είναι ένα φυσιολογικό συστατικό του περιφερικού αίματος. Τα αιμοπετάλια και οι παράγοντές τους παίζουν βασικό ρόλο στην επούλωση ενός τραύματος και στην διαδικασία της αναγέννησης στον ανθρώπινο οργανισμό.  Επιπλέον, τα συστατικά αυτά ενισχύουν τη δημιουργία μικρών τριχοειδών αγγείων, βελτιώνουν την επούλωση των μαλακών μορίων και επιτείνουν την αναγέννηση των ιστών. 

Ο καθημερινός ρόλος αυτών των παραγόντων στο σώμα μας παίζεται όταν συμβαίνει ένας οποιοσδήποτε τραυματισμός μεγαλύτερος ή μικρότερος. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει πάντα μία μεγαλύτερη ή μικρότερη αιμορραγία.  Με αυτήν την αιμορραγία απελευθερώνονται οι παράγοντες αυτοί από το περιφερικό αίμα που στόχο έχουν να ξεκινήσουν άμεσα την διαδικασία της επούλωσης. Ακόμα και σε έναν επιφανειακό μικροτραυματισμό του δέρματός μας, η πληγή που δημιουργείται περιέχει τέτοιους παράγοντες οι οποίοι επιταχύνουν την επούλωσή της.  

Ο στόχος της θεραπείας με αυτούς τους παράγοντες είναι η συλλογή τους από το περιφερικό αίμα και η δημιουργία μίας συγκέντρωσης τέτοιων παραγόντων που είναι 5 έως 10 φορές περισσότερη από αυτήν που βρίσκεται στο αίμα μας.  Η υψηλή συγκέντρωση αυτών των παραγόντων σε μία μικρή ποσότητα υγρού δημιουργεί μία τεράστια δυνατότητα επουλωτικής διεργασίας. 

Φυσιολογικά τα αιμοπετάλια περιέχουν εκτός από τους φυσιολογικούς αυξητικούς παράγοντες και άλλες ουσίες που λέγονται πρωτεΐνες και κυτοκίνες.  Τα συστατικά αυτά συμβάλλουν στην αναγέννηση των ιστών με αρκετούς τρόπους: μειώνοντας την φλεγμονή, βελτιώνοντας την κυτταρική ανάπτυξη και παρέχοντας μία σηματοδότηση στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.  Επίσης, συγκεκριμένοι τύποι ουσιών που λέγονται κυτοκίνες εστιάζουν στη δημιουργία μεταβολικών μονοπατιών που υποστηρίζουν την κυτταρική ανάνηψη. Επιπλέον η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει και μεγάλη επίπτωση στη μείωση του πόνου.  

Ένας απλοϊκός τρόπος για να κατανοήσει κανείς τη συμβολή των παραγόντων αυτών είναι να τους παρομοιάσει με το λίπασμα που πολλές φορές χρησιμοποιούμε για τα φυτά. Το λίπασμα δεν αποτελεί δομικό στοιχείο αλλά περιέχει ουσίες που επιτείνουν την αναγεννητική διαδικασία στα φυτά και προάγουν την ανάπτυξή τους. 

Η διαδικασία της χρήσης των prp είναι απλή και μπορεί να γίνει σε περιβάλλον ιατρείου. Γίνεται αιμοληψία από το άνω άκρο του ασθενή (όπως γίνεται μία απλή αιμοληψία για εξετάσεις αίματος) και στη συνέχεια το αίμα αυτό τοποθετείται σε μία ειδική συσκευή που ονομάζεται φυγόκεντρος. Με τη συσκευή αυτή απομονώνεται ένα μικρό κλάσμα της συλλεχθείσας ποσότητας αίματος, το οποίο είναι πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων (PRP). Στη συνέχεια, το κλάσμα αυτό χρησιμοποιείται με έγχυση (ένεση) στην περιοχή ενδιαφέροντος. 

Τα τελευταία χρόνια, οι παράγοντες αυτοί χρησιμοποιούνται για περιπτώσεις αρχόμενης αρθρίτιδας του γόνατος ή του ισχίου και άλλων αρθρώσεων, τενοντίτιδες, μυϊκές θλάσεις, πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα) και πολλές άλλες ορθοπαιδικές καταστάσεις. 

Στις περιπτώσεις του γόνατος και του ισχίου όπου κατά τη διάρκεια αρθροσκόπησης διαπιστώνονται χόνδρινες ή άλλες βλάβες τότε η έγχυση των prp μπορεί να γίνει κατά το τέλος της επέμβασης ως συμπληρωματική θεραπεία. 

Τα βιβλιογραφικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα από τη χρήση των prp. 

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].