Επιστροφή

Θεραπείες

Ισχίο

Πόνος στο ισχίο
Πόνος στο ισχίο

Η αντιμετώπιση του επώδυνου ισχίου των νέων και αθλητικών ενηλίκων ως "κάκωση", "ιδιοπαθής πόνος του ισχίου" ή "πρώιμη οστεοαρθρίτιδα" ήταν κοινή πρακτική πριν από περίπου 10 χρόνια. Όμως, η μαγνητική τομογραφία με ή χωρίς σκιαστικό έχει προσφέρει καλύτερη κατανόηση της παθολογίας του ισχίου. Πιο πρόσφατα, η αρθροσκόπηση του ισχίου έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο στην επιβεβαίωση των βλαβών που διαπιστώνονται στη μαγνητική τομογραφία, αλλά και στην εκτίμηση της βαρύτητάς τους και τη θεραπεία. Η αρθροσκόπηση ισχίου αποτελεί πλέον μία ευρέως αποδεκτή χειρουργική μέθοδο για τη θεραπεία πολυάριθμων παθήσεων της άρθρωσης. Καταστάσεις που άλλοτε η θεραπεία τους απαιτούσε μία μεγάλου μήκους χειρουργική τομή, ευρεία διάνοιξη των μαλακών μορίων και εξάρθρωση του ισχίου, αντιμετωπίζονται τώρα μέσω τριών μικρών οπών, 1 εκ περίπου η καθεμία. Μία ανοικτή χειρουργική μέθοδος αυξάνει τη νοσηρότητα, το ποσοστό των διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών και απαιτεί παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο για μερικές μέρες. Αντίθετα, η αρθροσκοπική μέθοδος ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών ενώ ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Εντούτοις, τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός δεν πρέπει να ξεχνούν ότι όλες οι χειρουργικές τεχνικές έχουν επιπλοκές και ότι ή άρθρωση του ισχίου απαιτεί εντατική αποκατάσταση μετεγχειρητικά.
Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση ισχίου
Ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις
Ενδαρθρικές εγχύσεις

 

Γόνατο

Η άρθρωση του γόνατος είναι από τις πιο πολύπλοκες του ανθρώπινου σώματος, αποτελούμενη από τρία διαφορετικά διαμερίσματα (έσω, έξω και πρόσθιο) και σχηματιζόμενη από τέσσερα διαφορετικά οστά (μηριαίο, κνήμη, περόνη και επιγονατίδα). Οι φορτίσεις που δέχεται, σε συνδυασμό με το μεγάλο εύρος των κινήσεών της, την καθιστούν ευάλωτη σε μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού κακώσεων. Επίσης αποτελεί συχνή εντόπιση εκφυλιστικών αλλοιώσεων, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες και σε ασθενείς με μεγάλο σωματικό βάρος.
Αρθροσκόπηση γόνατος
Ολική αρθροπλαστική γόνατος

 

Κοινές ορθοπαιδικές παθήσεις

Μεγάλο μέρος της εργασίας του ορθοπαιδικού χειρουργού είναι η αντιμετώπιση παθήσεων που οφείλεται στον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής, σε επαγγελματικές νόσους (νοσήματα υπέρχρησης) ή, στην περίπτωση αθλητικών ατόμων, σε απλές αθλητικές κακώσεις. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές με συντηρητική αγωγή, φυσιοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή, ακολουθώντας σωστές ιατρικές συμβουλές. Εντούτοις, παθήσεις με συμπτωματολογία που δεν υποχωρεί με συντηρητικά μέσα, αν και λίγες, απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Είναι βασικό να κατανοηθεί, ότι τα ορθοπαιδικά προβλήματα επηρεάζουν κυρίως την ποιότητα ζωής, και έτσι αυτός που θα πρέπει να αποφασίζει την εγχείρηση είναι ο ίδιος ο ασθενής.
Οσφυαλγία (πόνος στη "μέση")
Αυχεναλγία (αυχενικό σύνδρομο)
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Αθλητικές κακώσεις