Αρθροπλαστική επιφανείας (resurfacing arthroplasty) | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Αρθροπλαστική επιφανείας (resurfacing arthroplasty)

Η αρθροπλαστική επιφανείας είναι ένας τύπος αρθροπλαστικής του ισχίου. Με τη μέθοδο αυτή αντικαθίστανται μόνο οι αρθρικές επιφάνειες της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής, σε αντίθεση με την κλασική ολική αρθροπλαστική του ισχίου, κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η μηριαία κεφαλή μαζί με τμήμα του μηριαίου αυχένα. Έτσι, και οι δύο αρθρικές επιφάνειες αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις, και δημιουργείται μία νέα μέταλο-σε-μέταλο άρθρωση.

Η αρθροπλαστική επιφανείας έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: προσφέρει μία μεγάλη σε μέγεθος μηριαία κεφαλή στη νέα άρθρωση (που είναι σχεδόν ίση σε μέγεθος με την αρχική) εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και μηδενίζοντας σχεδόν τα ποσοστά εξαρθρήματος, και διατηρεί πολύ μεγαλύτερο οστικό απόθεμα από την πλευρά του μηριαίου, καθιστώντας μία μελλοντική πιθανή επανεγχείρηση πολύ ευκολότερη, με μεγάλο όφελος τόσο για το χειρουργό όσο και για τον ασθενή.


Αρθροπλαστική επιφανείας στο δεξιό ισχίο (αριστερά όπως φαίνεται στην εικόνα) σε νέο ασθενή με οστεοαρθρίτιδα. Παρατηρείται το μεγάλο μέγεθος της εμφυτευμένης μεταλλικής κεφαλής που είναι περίπου ίσο με το φυσιολογικό (σε σύγκριση με την αριστερή πλευρά). Η αφαίρεση οστού από το μηριαίο είναι η ελάχιστη δυνατή

Η αρθροπλαστική επιφανείας είναι μία ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούμενη τεχνική παγκοσμίως, που σχεδιάστηκε κυρίως για νέα άτομα που εμφανίζουν αρθρίτιδα του ισχίου. Εντούτοις, πολλά κέντρα εφαρμόζουν τη μέθοδο ακόμα και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, όταν βέβαια πληρούν συγκεκριμένες προυποθέσεις (ικανοποιητική οστική μάζα στη μηριαία κεφαλή και αυχένα, φυσιολογικό σχήμα κεφαλής, κλπ). Η ξένη βιβλιογραφία έχει δείξει ενθαρρυντικά 10–ετή αποτελέσματα από κέντρα με μεγάλες σειρές ασθενών.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].