Η ακρίβεια της μαγνητικής τομογραφίας με μηχάνημα 3 Tesla χωρίς αρθρογράφημα για την εκτίμηση της ενδαρθρικής παθολογίας του ισχίου στη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ακρίβεια της μαγνητικής τομογραφίας με μηχάνημα 3 Tesla χωρίς αρθρογράφημα για την εκτίμηση της ενδαρθρικής παθολογίας του ισχίου στη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση

Ο σκοπός της μελέτης αυτής που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν η διερεύνηση της ακρίβειας της μαγνητικής τομογραφίας χωρίς αρθρογράφημα σε μηχάνημα 3 Tesla σε σύγκριση με την αρθροσκόπηση ισχίου για την εκτίμηση της παθολογίας του αρθρικού και επιχειλίου χόνδρου σε ασθενείς με υποψία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Μελετήθηκαν 42 συνεχόμενες περιπτώσεις με πιθανό σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (femoroacetabular impingement), οι οποίες υπεβλήθησαν σε μαγνητική τομογραφία 3 tesla χωρίς αρθρογράφημα και αρθροσκόπηση ισχίου. Η εκτίμηση των μαγνητικών τομογραφιών έγινε από δύο ειδικούς στο μυοσκελετικό σύστημα ακτινολόγους προκειμένου να εκτιμηθεί η παρουσία ρήξεων του επιχειλίου και του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης. Ο αρθρικός χόνδρος της κοτύλης κατηγοριοποιήθηκε ως φυσιολογικός (normal), ως εκφυλισμένος (degeneration/fissuring), με αποκόλληση (delamination) ή απογύμνωση (denudation). Τα μαγνητοτομογραφικά ευρήματα συγκρίθηκαν με την αρθροσκόπηση ισχίου. Καταγράφηκε η ευαισθησία, η ειδικότητα, η ακρίβεια και η αξία πρόβλεψης για τη μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιώντας την αρθροσκόπηση ως σημείο αναφοράς.

Εκτιμήθηκαν 42 ισχία, σε 38 ασθενείς, με μέση ηλικία τα 29 έτη. Το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ της μαγνητικής τομογραφίας και της αρθροσκόπησης ήταν 154 ημέρες. Η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε 41 περιπτώσεις με ρήξεις επιχειλίου χόνδρου, 11 περιπτώσεις με ανωμαλία του αρθρικού χόνδρου της μηριαίας κεφαλής και 36 περιπτώσεις με βλάβες του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης. Από τις 36 περιπτώσεις με βλάβες του αρθρικού χόνδρου στη μαγνητική τομογραφία οι 7 χαρακτηρίστηκαν ως εκφύλιση, οι 26 ως αποκόλληση (delamination) και οι 3 ως απογύμνωση, με τα αποτελέσματα σε ασυμφωνία μεταξύ της μαγνητικής τομογραφίας και της αρθροσκόπησης να παρατηρούνται σε 10 περιπτώσεις.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η μαγνητική τομογραφία 3 Tesla χωρίς αρθρογράφημα αποτελεί μία υψηλής ακρίβειας τεχνική για την εκτίμηση του επιχειλίου και του αρθρικού χόνδρου σε ασθενείς με κλινική υποψία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Πηγή: “Skeletal Radiology”, Δεκέμβριος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].