Η αποκατάσταση του χόνδρου στο ισχίο με τη χρήση νωπού οστεοχόνδρινου αλλομοσχεύματος | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αποκατάσταση του χόνδρου στο ισχίο με τη χρήση νωπού οστεοχόνδρινου αλλομοσχεύματος

Εικόνα ευμεγέθους χόνδρινης βλάβης στη φορτίζουσα περιοχή της μηριαίας κεφαλής, με συνοδό κατάσπαση του υποχονδρίου στη μαγνητική τομογραφία δεξιού ισχίου.

Τα χόνδρινα ελλείμματα του ισχίου προκαλούν σημαντικό πόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοαρθριτικές βλάβες, οι οποίες χρήζουν ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Bone and Joint Journal, τεύχος Νοεμβρίου του 2014, πρότειναν τη χρήση νωπών οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων ως μία θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία τέτοιων ελλειμμάτων στους νέους ασθενείς. Στο άρθρο αυτό παρουσίασαν τα αποτελέσματα των νωπών οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων σε χόνδρινα ελλείμματα 17 ασθενών σε μία προοπτική μελέτη. Οι υποκείμενες διαγνώσεις για τα χόνδρινα ελλείμματα ήταν η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα σε οκτώ και η νέκρωση της μηριαίας κεφαλής σε έξι. Δύο ασθενείς παρουσίαζαν νόσο Legg–Calvé–Perthes και ένας υπέστη κάταγμα μηριαίας κεφαλής. Προεγχειρητικά χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία προκειμένου να καθοριστεί το μέγεθος των χόνδρινων ελλειμμάτων, καθώς και η διάμετρος της μηριαίας κεφαλής. Όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε χειρουργική απεξάρθρωση του ισχίου με μία οστεοτομία τροχαντήρα για τη τοποθέτηση του αλλομοσχεύματος. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 25,9 έτη (17 έως 44), ενώ η μέση παρακολούθηση ήταν 41,6 μήνες (τρεις έως 74). Η μέση βαθμολογία της κλίμακας αξιολόγησης του ισχίου Harris ήταν σημαντικά καλύτερη μετά το χειρουργείο και 13 ασθενείς παρουσίαζαν μέτρια έως καλά αποτελέσματα. Σε έναν ασθενή απαιτήθηκε να επαναληφθεί η τοποθέτηση αλλομοσχέυματος και ένας ασθενής υπεβλήθη σε ολική αρθροπλαστική ισχίου, ενώ δύο ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή για ολική αρθροπλαστική ισχίου. Τα νωπά οστεοχόνδρινα μοσχεύματα αποτελούν μία λογική εναλλακτική χειρουργική θεραπεία για τα χόνδρινα ελλείμματα του ισχίου σε νέους ασθενείς.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].