Η αρθροσκόπηση ισχίου στο τραύμα: Μία συστηματική ανασκόπηση των ενδείξεων, της αποτελεσματικότητας και των επιπλοκών | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η αρθροσκόπηση ισχίου στο τραύμα: Μία συστηματική ανασκόπηση των ενδείξεων, της αποτελεσματικότητας και των επιπλοκών

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο αμερικάνικο περιοδικό “Arthroscopy”, πραγματοποιήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση προκειμένου να διερευνηθούν οι ενδείξεις, η αποτελεσματικότητα και οι επιπλοκές της αρθροσκόπησης ισχίου σε συνθήκες οξέος τραύματος.

Έγινε διερεύνηση στις βάσεις δεδομένων PubMed, Medline, Embase, και Web of Science, από τον Μάρτιο του 2015, για μελέτες αναφερόμενες σε αρθροσκόπηση ισχίου στη θεραπεία του τραύματος. Τα κριτήρια συμπερίληψης περιλάμβαναν την αρθροσκοπική αντιμετώπιση στις τραυματικές κακώσεις του ισχίου.

Από μία αρχική αναζήτηση 2.809 μελετών, 32 μελέτες ικανοποιούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης. Ένα σύνολο 144 ασθενών υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για έξι ενδείξεις που σχετίζονταν με τραύμα: οκτώ για αφαίρεση σφαίρας (πολεμικό τραύμα), έξι για σταθεροποίηση κατάγματος μηριαίας κεφαλής, 82 για αφαίρεση ελευθέρων σωματίων, έξι για σταθεροποίηση κατάγματος της κοτύλης, 20 για αποκατάσταση ρήξης του επιχειλίου χόνδρου και 23 για καθαρισμό του στρογγύλου συνδέσμου. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μετεγχειρητικά για ένα μέσο χρονικό διάστημα 2,9 ετών. Η επιτυχής επέμβαση επιτεύχθηκε στο 96% των ασθενών. Το ποσοστό των μειζόνων επιπλοκών (πνευμονική εμβολή και σύνδρομο κοιλιακού διαμερίσματος) ήταν 1,4%, ενώ η άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής 1,4% και η πάρεση νεύρου 0,7%.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η αρθροσκόπηση ισχίου φαίνεται να είναι αποτελεσματική και ασφαλής σε συνθήκες τραύματος. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, λόγω της χαμηλής ποιότητας τεκμηρίων των συμπεριλαμβανομένων μελετών. Οι χειρουργοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις δυνητικές επιπλοκές, όπως το σύνδρομο κοιλιακού διαμερίσματος και τον θρομβοεμβολικών επεισοδίων, όταν πραγματοποιούν αρθροσκόπηση ισχίου σε συνθήκες τραύματος.

Πηγή: Arthroscopy, The Journal of Arthroscopic and Related Surgery, Απρίλιος 2016

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].