Η νευρόλυση για τη θεραπεία της πάρεσης του ισχιακού νεύρου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η νευρόλυση για τη θεραπεία της πάρεσης του ισχιακού νεύρου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η νευρόλυση για τη θεραπεία της πάρεσης
Η νευρόλυση για τη θεραπεία της πάρεσης

Η πάρεση του ισχιακού νεύρου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μία σχετικά σπάνια αλλά πιθανή καταστροφική επιπλοκή. Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη με μία σειρά ασθενών αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα σε ασθενείς που παρουσίασαν πάρεση του ισχιακού νεύρου και παρουσιάσθηκαν μεταξύ των ετών 2000 και 2010 μετά από πρωτογενή ή αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, και οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με νευρόλυση. Πραγματοποιήθηκε μία αναδρομική ανασκόπηση σε 12 ασθενείς (οκτώ γυναίκες και τέσσερις άνδρες), με πάρεση του ισχιακού νεύρου μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 62, 7 έτη. Όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε διαδεσμιδική νευρόλυση του ισχιακού νεύρου μετά από αποτυχία συντηρητικής αγωγής διάρκειας έξι μηνών. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση παρατηρήθηκε μία στατιστικά και κλινικά σημαντική βελτίωση στην κινητική λειτουργία σε όλους τους ασθενείς. Συνολικά, 11 ασθενείς ανέφεραν βελτίωση του πόνου μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η νευρόλυση του ισχιακού νεύρου έχει μία ευνοϊκή πρόγνωση σε ασθενείς με πάρεση του νεύρου κατόπιν ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Τα ευρήματά τους προτείνουν ότι η χειρουργική αυτή επέμβαση δεν θα πρέπει να καθυστερεί για περισσότερο από 12 μήνες μετά τη βλάβη.

Πηγή: The Bone And Joint Journal, Οκτώβριος 2015

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].