Η συχνότητα των ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και οι συνοδές παθολογικές καταστάσεις σε έναν ασυμπτωματικό πληθυσμό νεαρής ηλικίας | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η συχνότητα των ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης και οι συνοδές παθολογικές καταστάσεις σε έναν ασυμπτωματικό πληθυσμό νεαρής ηλικίας

Αρθροσκοπική εικόνα εκφυλιστικής ρήξης επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης

Ο μηχανισμός με τον οποίο οι ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης προκαλούν πόνο στο ισχίο έχει ξεκαθαριστεί αρκετά με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, καθώς επίσης και των αρθροσκοπικών τεχνικών. Η αιτιολογία, η ανατομία και η λειτουργία του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης, όπως και οι ρήξεις του έχουν περιγραφεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια στη βιβλιογραφία. Επιπλέον, το σύνδρομο της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, που έχει περιγραφεί από τον Ganz, έχει θεωρηθεί ως ένα από τα αίτια ρήξεων του επιχειλίου αλλά και του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός μελετών προτείνει ότι η ρήξη του επιχειλίου χόνδρου μπορεί να συνδέεται και να αποτελεί τον προπομπό της οστεοαρθρίτιδας. Έτσι λοιπόν, έχει φανεί ότι ο αρθροσκοπικός καθαρισμός ή η διόρθωση των ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης, καθώς και η συνοδός οστική ανωμαλία αποτελούν μία αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο στο ισχίο που σχετίζεται με τις ανωμαλίες αυτές.

Σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό The Bone and Joint έγινε προσπάθεια να μετρηθεί το ποσοστό της ρήξης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης σε άτομα που δεν εμφάνισαν συμπτωματολογία από το ισχίο. Έτσι, μελετήθηκαν 70 συμπτωματικοί ενήλικες εθελοντές με μέση ηλικία τα 26 έτη (19 έως 41) και στρατολογήθηκαν προκειμένου να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία με ανάλυση τριών Tesla. Η ομάδα αποτελούνταν από 47 γυναίκες και 23 άνδρες. Ρήξη του επιχειλίου χόνδρου παρατηρήθηκε σε 27 εθελοντές. Σε 16 από αυτούς η ρήξη ήταν ένα μεμονωμένο εύρημα, ενώ στους υπόλοιπους 11 υπήρχαν και συνοδές ενδαρθρικές παθολογικές βλάβες. Επίσης, πέντε παρουσίασαν ενδαρθρική παθολογία χωρίς συνοδό ρήξη του επιχειλίου χόνδρου.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι, δοθέντος του μεγάλου ποσοστού της παθολογικής απεικόνισης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης στον ασυμπτωματικό πληθυσμό, είναι απαραίτητο ο χειρουργός να επιβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα των ασθενών με πόνο στο ισχίο οφείλονται στις εμφανιζόμενες στη μαγνητική τομογραφία ανωμαλίες του επιχειλίου χόνδρου, ιδίως όταν προγραμματίζεται μία χειρουργική επέμβαση.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].