Νέα ευρήματα στην ανατομία του θυλάκου στο ισχίο. Οι διαστάσεις και το πάχος του θυλάκου και η συμβολή των περιθυλακικών δομών | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Νέα ευρήματα στην ανατομία του θυλάκου στο ισχίο. Οι διαστάσεις και το πάχος του θυλάκου και η συμβολή των περιθυλακικών δομών

Σε μία πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Arthroscopy οι ερευνητές προσπάθησαν να παρέχουν μία λεπτομερή περιγραφή της ανατομίας του θυλάκου του ισχίου και των περιθυλακικών δομών. Έγιναν παρασκευές σε 11 φρέσκα κατεψυγμένα πτωματικά ισχία από δύο ανεξάρτητους παρατηρητές. Οι ερευνητές κατέγραψαν το πάχος του θυλάκου, την έκφυση, την κατάφυση και τις προσφύσεις των περιθυλακικών δομών, συμπεριλαμβανομένων και των απαγωγών, τον ορθό μηριαίο, τον απιοειδή, των μικρών εξωτερικών στροφέων και των λαγονοθυλακικών μυών. Επίσης, μετρήθηκαν οι προσφύσεις των περιθυλακικών μυών σε σχέση με το μέγεθος και την απόσταση από αναπαραγόμενα οστικά οδηγά σημεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θύλακος ήταν παχύτερος κοντά στην έκφυσή του στην κοτύλη στο οπίσθιο άνω και άνω τεταρτημόριο, ενώ ήταν λεπτότερος κοντά στην πρόσφυση στο μηριαίο στην οπίσθια και οπίσθια κάτω περιοχή. Ο λαγονοθυλακικός, η κεφαλή του ορθού μηριαίου, ο έξω θυροειδής, ο συνδυασμένος και ο μικρός γλουτιαίος τένοντας έδειξαν σταθερές σχέσεις με τον θύλακο, ενώ ο απιοειδής δεν φάνηκε να έχει πρόσφυση στον θύλακο.

Οι συγγραφείς της εργασίας συμπέραναν ότι οι δυναμικές περιθυλακικές δομές που είναι συναφείς με την αρθροσκόπηση ισχίου συμπεριλαμβάνουν τον λαγονοθυλακικό, τον μικρό γλουτιαίο και την ανεστραμμένη κεφαλή του ορθού μηριαίου. Στην κοτύλη η παχύτερη περιοχή θυλάκου βρίσκεται οπισθίως άνω και οπισθίως έξω. Στην πρόσφυση στο μηριαίο η παχύτερη περιοχή βρίσκεται μπροστά. Η γνώση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ του θυλάκου του ισχίου και των περιθυλακικών δομών που παρουσιάζονται στην εργασία αυτή μπορεί να φανούν χρήσιμες στους χειρουργούς, οι οποίοι πραγματοποιούν εξειδικευμένες και λεπτομερείς τομές στον θύλακο που απαιτούνται κατά την αρθροσκόπηση ισχίου. Τα ευρήματα αυτά μπορούν να συμβάλουν δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες που προστίθενται στην πρόσφατη βιβλιογραφία σχετικά με τη σημασία της διαχείρισης του θυλάκου κατά την αρθροσκόπηση ισχίου και για τη μετεγχειρητική σταθερότητα της άρθρωσης.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].