ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ ΓΙΑ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ ΓΙΑ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

Arthroscopy, 2011

Philippon MJ, Souza BG, Briggs KK

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση των αποτελεσμάτων μετά από αρθροσκόπηση ισχίου σε μία συνεχόμενη σειρά ασθενών ηλικίας 50 ετών και άνω και η μέτρηση των ασθενών που απέφυγαν ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Μεταξύ των ετών 2006 και 2008, έγινε προοπτική συλλογή στοιχείων από τη βάση δεδομένων για 153 ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν περιλάμβαναν το εύρος κίνησης, την τροποποιημένη κλίμακα αξιολόγησης του ισχίου Harris (MHHS), το Hip Outcome Score (HOS) για καθημερινές δραστηριότητες, το HOS για αθλητικές δραστηριότητες, και την κλίμακα Short Form 12. Ως επιβιώσαντες χαρακτηρίστηκαν οι ασθενείς στους οποίους δεν απαιτήθηκε ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η επιβίωση αναλύθηκε με την μέθοδο Kaplan-Meier.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου απαιτήθηκε στο 20% των ασθενών (31 από τους 153). Στα 3 χρόνια (στοιχεία για 64 ασθενείς), οι ασθενείς με μεσάρθριο διάστημα μεγαλύτερο των 2 χιλ είχαν επιβίωση 90% ενώ αυτοί με λιγότερο από 2 χιλ είχαν επιβίωση 57% (P=0,001). Στους ασθενείς που δεν απαιτήθηκε ολική αρθροπλαστική ισχίου, η κλίμακα MHHS βελτιώθηκε από το 58 στο 84. Η κλίμακα HOS για τις καθημερινές δραστηριότητες βελτιώθηκε από το 66 στο 87 (P=0,001), και η κλίμακα HOS για τις αθλητικές δραστηριότητες από το 42 στο 72 (P=0,001). Το φυσικό συστατικό της κλίμακας Short Form 12 βελτιώθηκε από το 38 στο 49 (P=0,001), ενώ το διανοητικό συστατικό δεν άλλαξε (54 προεγχειρητικά έναντι 53 μετεγχειρητικά, P=0,53). Η διάμεση τιμή της ικανοποίησης των ασθενών ήταν 9.

Στη βάση των πρώιμων αποτελεσμάτων, οι ασθενείς με μεσάρθριο διάστημα μεγαλύτερο των 2 χιλ μπορούν να περιμένουν μία βελτίωση σε σχέση με την προεγχειρητική κατάσταση όσον αφορά στον πόνο και τη λειτουργικότητα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση. Σε ασθενείς με ηλικία μεγαλύτερη των 50 και με μεσάρθριο διάστημα 2 χιλ ή μικρότερο και χαμηλή βαθμολογία της κλίμακας MHHS, παρατηρήθηκε πρώιμη τροποποίηση σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].