ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ

Τζαβέας Αλέξανδρος

Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη

Σκοπός της εργασίας
Η παρουσίαση της περίπτωσης ασθενούς 50 ετών με χρόνιο πόνο στην κατ’ ισχίον άρθρωση, χωρίς ακτινολογικά ευρήματα οστεοαρθρίτιδας, που αντιμετωπίστηκε αρθροσκοπικά.

Υλικό και μέθοδος
Ο ακτινολογικός έλεγχος του ισχίου ήταν αρνητικός για οστεοαρθρίτιδα (φυσιολογικό μεσάρθριο διάστημα, απουσία σκλήρυνσης του υποχόνδριου οστού, απουσία κύστεων), ενώ ανέδειξε στοιχεία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου δαγκάνας (pincer). Ο μαγνητοτομογραφικός έλεγχος ήταν αρνητικός για νέκρωση της μηριαίας κεφαλής ή παροδική οστεοπόρωση, ενώ ήταν θετικός για εκφυλισμό του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης. Έγινε αρθροσκόπηση ισχίου κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η εκφύλιση και οστεοποίηση του επιχειλίου χόνδρου. Θεραπευτικά έγινε ομαλοποίησή του και ύφεση του οστεοποιημένου τμήματος (acetabular recession). Ο αρθρικός χόνδρος της κοτύλης και μηριαίας κεφαλής ήταν φυσιολογικός.

Αποτελέσματα που στηρίζουν τα συμπεράσματα

Η ασθενής επανεξετάστηκε στις 6 εβδομάδες και 3 μήνες μετεγχειρητικά. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πόνου και ακολουθεί κανονικά το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης. Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου Harris και Non-arthritic Hip Score.

Συμπεράσματα
Ο πόνος στο ισχίο ακόμα και στην 5η δεκαετία της ζωής δεν οφείλεται πάντα σε οστεοαρθρίτιδα. Η αρθροσκοπική θεραπεία της εκφύλισης και οστεοποίησης του επιχειλίου χόνδρου της κοτύλης προσφέρει στον ασθενή ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].