Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ (DUROLANE) ΣΤΟΝ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ – ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΤΥΦΛΗ, ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ (DUROLANE) ΣΤΟΝ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ – ΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΤΥΦΛΗ, ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

R. Miller, Α.Τζαβέας, R. Villar

The Richard Villar Practice, Wellington Hospital, London, UK

Σκοπός: Η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της έγχυσης υαλουρονικού οξέος, κατά την αρθροσκόπηση ισχίου, στον πόνο και τη λειτουργικότητα, κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο και έως τους τρεις μήνες μετεγχειρητικά.

Υλικό και μέθοδος: Συμπεριλήφθηκαν 60 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση ισχίου, και τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, την πειραματική και την ομάδα ελέγχου. Στην πρώτη ομάδα έγινε έγχυση υαλουρονικού οξέος (Durolane) 60 mg κατά το πέρας της αρθροσκόπησης, και αφού αφαιρέθηκε ο ενδαρθρικός φυσιολογικός ορός, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν έλαβε την φαρμακευτική ουσία. Και οι δύο ομάδες έλαβαν την ίδια μετεγχειρητική αναλγητική φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία. Έγινε χρήση της κλίμακας αξιολόγησης του πόνου (Visual Analogue Pain) άμεσα μετεγχειρητικά, σε διάφορα χρονικά διαστήματα και έως τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Η λειτουργικότητα του ισχίου αξιολογήθηκε με τη χρήση της κλίμακας αξιολόγησης του ισχίου Harris (Harris hip score) και της κλίμακας αξιολόγησης για το μη αρθριτικό ισχίο (Non-arthritic hip score) στα ίδια χρονικά σημεία.

Αποτελέσματα: Δεν σημειώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών σχετικά με τον πόνο κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της λειτουργικότητας στα μεσοδιαστήματα και τους τρεις μήνες μετεγχειρητικά.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της διεγχειρητικής έγχυσης υαλουρονικού οξέος κατά την αρθροσκόπηση ισχίου κρίθηκαν ενθαρρυντικά για την αντιμετώπιση του πόνου και της λειτουργικότητας της άρθρωσης μετεγχειρητικά. Ωστόσο, η μελέτη σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κρίνεται αναγκαία για την καλύτερη αξιολόγηση της μεθόδου.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].