Η καμπύλη μαθήσεως στην αρθροσκόπηση ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Η καμπύλη μαθήσεως στην αρθροσκόπηση ισχίου

Acta Ortop Mex, May-Jun 2010

Vilchez F, Erquicia J, Tey M

Η αρθροσκόπηση ισχίου καθίσταται μία ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούμενη τεχνική στην ορθοπαιδική χειρουργική. Η καμπύλη μαθήσεως της τεχνικής αυτής έχει συζητηθεί πρόσφατα. Οι συγγραφείς της μελέτης είχαν ως σκοπό την εκτίμηση της καμπύλης μαθήσεως της αρθροσκόπησης ισχίου χρησιμοποιώντας τις επιπλοκές κατά την επέμβαση ως μία αντικειμενική παράμετρο για τη μέτρηση του αποτελέσματος.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρθροσκόπηση ισχίου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την ομάδα Α που αντιστοιχούσε στην καμπύλη μάθησης του πρώτου χειρουργού και την ομάδα Β που αντιστοιχούσε στα υπόλοιπα χειρουργεία. Συγκεντρώθηκαν τα δημογραφικά στοιχεία, οι λεπτομέρειες του χειρουργείου και δεδομένα από τις επιπλοκές και των δύο ομάδων.

Στην ομάδα A συμπεριλήφθηκαν 30 ασθενείς, η μέση χρονική διάρκεια της έλξης ήταν 75 λεπτά (εύρος, 45-120). Διαπιστώθηκαν 5 περιπτώσεις με επιπλοκές (16%), και όλες αφορούσαν την παροδική νευροαπραξία του αιδιικού νεύρου. Στην ομάδα Β υπήρχαν 67 ασθενείς και η διάρκεια της έλξης ήταν κατά μέσο όρο 63 λεπτά (εύρος, 35-90). Διαπιστώθηκαν 2 επιπλοκές (2,9%).

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι πριν τη διενέργεια αρθροσκόπησης ισχίου είναι αναγκαίο να υπάρχει καλή γνώση της αρθροσκοπικής χειρουργικής και της ανατομικής της περιοχής, ενώ είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη εκπαίδευση στην αρθροσκόπηση ισχίου, καθώς η τεχνική αυτή έχει μεγάλη καμπύλη μάθησης.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].