Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση: μία κοινή αιτία πόνου στο ισχίο στους νέους ασθενείς | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση: μία κοινή αιτία πόνου στο ισχίο στους νέους ασθενείς

Clin J Sport Med, Jan 2011

Samora JB, Ng VY, Ellis TJ

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI) αποτελεί μία συνηθισμένη αιτία ενοχλήσεων στο ισχίο στους νέους ασθενείς. Πρόσφατα, η καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας και των μορφολογικών ανωμαλιών του ισχίου έχει ενοχοποιήσει τη μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI) ως έναν πιθανό αιτιολογικό παράγοντα για πρώιμη οστεοαρθρίτιδα. Σε αυτό το άρθρο συζητούνται η κλινική εικόνα, τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και τα ακτινολογικά χαρακτηριστικά. Έγινε έλεγχος της βιβλιογραφίας στη βάση δεδομένων PumMed με τη χρήση λέξεων και όρων χρησιμοποιώντας τα λήμματα μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (femoroacetabular impingement), οστεοαρθρίτιδα ισχίου (hip osteoarthritis), αρθροσκόπηση ισχίου (hip arthroscopy), πρώιμη οστεοαρθρίτιδα (early osteoarthrosis) και εξάρθρημα ισχίου (hip dislocation). Επίσης έγινε έλεγχος των σχετικών μελετών από τις βιβλιογραφικές αναφορές. Όλες οι μελέτες που ήταν σχετικές με τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης κρίθηκαν από 3 συγγραφείς και επιλέχθηκαν για επιπλέον ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων από ειδικούς και των άρθρων ανασκόπησης. Εκτιμήθηκε η ποιότητα κάθε μελέτης και επίσης έγινε σύνοψη των αποτελεσμάτων.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι συντηρητικά μέτρα, δηλαδή η φυσιοθεραπεία, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων, η ενδυνάμωση μυών του κορμού, η βελτίωση του αισθητικού και κινητικού μηχανισμού και η χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι η βάση της μη-χειρουργικής θεραπείας. Εντούτοις, η χειρουργική θεραπεία είναι συχνά απαραίτητη ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στις δραστηριότητες, και οι επιλογές είναι η χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου, η αρθροσκόπηση ισχίου, οι περικοτυλιαίες και στροφικές οστεοτομίες, και ο συνδυασμός αρθροσκόπησης και περιορισμένης ανοικτής τεχνικής. Αν και η βιβλιογραφία βρίθει μεσοπρόθεσμων αποτελεσμάτων ώστε να υποστηρίζει τη χειρουργική θεραπεία, δεν υπάρχουν προς το παρόν μακροπρόθεσμες προοπτικές μελέτες, ή μελέτες σχετικές με τη φυσική ιστορία που να εξετάζουν τις επιπτώσεις της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (FAI) και την επίδραση της πρώιμης χειρουργικής παρέμβασης.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].