Ολική αρθροπλαστική ισχίου χωρίς νοσηλεία | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Ολική αρθροπλαστική ισχίου χωρίς νοσηλεία

Η διενέργεια ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με ημερήσια νοσηλεία, χωρίς δηλαδή διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, εμφανίζει μία αυξανόμενη τάση διεθνώς τα τελευταία χρόνια.  Εφαρμόζεται κυρίως σε νεότερους ασθενείς, χωρίς σοβαρές συνοδές παθήσεις και καλύτερη γενικότερη υγεία.

Ωστόσο, παραμένουν ακόμη τα ερωτηματικά για το αν η τακτική αυτή θέτει κινδύνους στους ασθενείς.  Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Arthroplasty και δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αιόβα, διερευνήθηκε η πιθανή αύξηση των πρώιμων επιπλοκών σε αυτούς τους ασθενείς.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπλοκές, 30 μέρες μετά την επέμβαση, σε ασθενείς με ημερήσια νοσηλεία, νοσηλεία μία με 2 ημερών και περισσότερο από 3 ημέρες.  Ταυτοποίησαν κάθε επιπλοκή, προβλήματα με το χειρουργικό τραύμα, επανεισαγωγές και επανεγχείρηση και επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα στατιστικά.

Συνολικά συμπεριελήφθησαν 4813 ασθενείς με ημερήσια νοσηλεία, 84.627 με νοσηλεία μίας με 2 ημερών και 42.293 με νοσηλεία μεγαλύτερη των 3 ημερών.  Παρατηρήθηκε ότι η ομάδα με ημερήσια νοσηλεία αποτελούνταν από νεότερους, χωρίς προβλήματα υγείας ασθενείς, με μικρότερο σωματικό βάρος.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι οι ασθενείς με ημερήσια νοσηλεία είχαν μικρότερη πιθανότητα επανεισαγωγής ή επιπλοκών σε σχέση με αυτούς με νοσηλεία μίας με 2 ημερών.  Ωστόσο, η νοσηλεία μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου παραμένει μία αναγνωρισμένη και πάγια τακτική σε τέτοιους ασθενείς.

Πηγή: "The Journal of Arthroplasty", Φεβρουάριος 2022

 

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].