ΠΡΩΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΙΝΙΚΗΣ | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

ΠΡΩΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΤΗΣ ΚΟΤΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΙΝΙΚΗΣ

Α.Τζαβέας, R. Miller, R. Villar

The Richard Villar Practice, Wellington Hospital, London, UK

Σκοπός: Η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της αρθροσκοπικής αποκατάστασης των χόνδρινων βλαβών της κοτύλης με τη χρήση ινικής και η μετεγχειρητική αξιολόγηση των ασθενών.

Υλικό και μέθοδος: Στην μελέτη εντάσσονται ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ισχίου και εμφανίζουν χόνδρινες βλάβες της κοτύλης, με αποκόλληση του αρθρικού χόνδρου. Η μέθοδος περιλαμβάνει την πρόκληση μικροκαταγμάτων στο υποχόνδριο οστούν και την καθήλωση του αρθρικού χόνδρου με τη χρήση ινικής.

Αποτελέσματα: Σημειώθηκε βελτίωση των ασθενών όσον αφορά τον πόνο και τη λειτουργικότητα του ισχίου, βάσει της κλίμακας για την αξιολόγηση του πόνου (Visual Analogue Scale) και της κλίμακας για την αξιολόγηση του ισχίου Harris (Harris hip score). Επίσης, επαναληπτικές αρθροσκοπήσεις ασθενών με προϋπάρχουσες βλάβες εμφάνισαν τον αρθρικό χόνδρο σταθερό και καθηλωμένο στο υποχόνδριο οστούν.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα προτείνουν ότι η καθήλωση του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης με τη χρήση ινικής αποτελεί μια ελκυστική τεχνική σε περιπτώσεις αποκόλλησης, σε αντίθεση με την καθιερωμένη τεχνική της εκτομής του αποκολλημένου χόνδρινου πετάλου. Προκειμένου να αποδειχθεί η θεραπευτική δράση απαιτείται η συστηματοποιημένη μελέτη της μεθόδου σε μορφή πρωτοκόλλου, η παρακολούθηση των ασθενών για τουλάχιστον ένα χρόνο και η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].