Νέα μελέτη: αρθροσκοπική αφαίρεση ενδαρθρικού οστεοειδούς οστεώματος του ισχίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Νέα μελέτη: αρθροσκοπική αφαίρεση ενδαρθρικού οστεοειδούς οστεώματος του ισχίου

Το οστεοειδές οστέωμα αποτελεί το 13% των καλοήθων όγκων των οστών και ανευρίσκεται σε άτομα ηλικίας 15 έως 20 ετών. Συνήθως συναντάται σε μεγάλα οστά με κύρια συμπτώματα των τοπικό και νυχτερινό πόνο που βελτιώνεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η θεραπεία του οστεοειδούς οστεώματος περιλαμβάνει τη φαρμακολογική αντιμετώπιση, την αφαίρεση με καθοδήγηση με αξονική τομογραφία και τη διαδερμική εκτομή με ραδιοσυχνότητες. Ωστόσο, οι τεχνικές αυτές σχετίζονται σε κάποιες περιπτώσεις με επιπλοκές, όπως μόλυνση, έγκαυμα του δέρματος, αιμορραγία, τρώση νεύρου, ιατρογενή βλάβη του αρθρικού χόνδρου και ανεπαρκή αφαίρεση του όγκου.

Η αρθροσκοπική εκτομή του οστεοειδούς οστεώματος από το ισχίο έχει γίνει περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Μία νέα μελέτη είχε στόχο την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της αρθροσκοπικής εκτομής των ενδαρθρικών οστεοειδών οστεωμάτων του ισχίου.

Ανασκοπήθηκαν αναδρομικά τα στοιχεία 25 ασθενών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκοπική εκτομή οστεοειδούς οστεώματος του ισχίου. Τα στοιχεία σχετίζονταν με την εντόπιση της βλάβης, τα συμπτώματα, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και την μετεγχειρητική βελτίωση η οποία εκτιμήθηκε με την κλίμακα αξιολόγησης του ισχίου modified Harris Hip Score (mHHS) και το International Hip Outcome Tool (iHOT12). Επίσης εκτιμήθηκαν τα αίτια για επαναληπτική επέμβαση και τα χαρακτηριστικά της προόδου του οστεοειδούς οστεώματος μετεγχειρητικά. Το κύριο σύμπτωμα ήταν πόνος στο ριζομήριο, ο οποίος αντιμετωπιζόταν με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Υπήρχε ποικίλου βαθμού περιορισμός τους εύρους κίνησης σε όλους τους ασθενείς. Η οστεοσκλήρυνση γύρω από την «φωλιά» του όγκου ήταν το κύριο αξονοτομογραφικό εύρημα, το οποίο είναι και χαρακτηριστικό της πάθησης. Ωστόσο, τα ευρήματα εμφανίστηκαν και στις απλές ακτινογραφίες, όπως και τη μαγνητική τομογραφία, όπου παρατηρήθηκε οίδημα του μυελού των οστών και ύδραρθρο.

Μετά την προεγχειρητική και μετεγχειρητική αξιολόγηση των ασθενών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το οστεοειδές οστέωμα του ισχίου παρουσιάζεται τυπικά με πόνο και περιορισμό της κίνησης, η πάθηση μπορεί να μιμηθεί συμπτωματολογία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης ή υμενίτιδας και η αξονική τομογραφία είναι το κύριο διαγνωστικό εργαλείο. Η αρθροσκοπική αφαίρεση φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης.

 

Πηγή: “Arthroscopy”, Οκτώβριος 2021

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].