Ποιο είναι το ποσοστό των ασθενών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam που οφείλεται σε επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής; | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Ποιο είναι το ποσοστό των ασθενών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam που οφείλεται σε επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής;

Βλάβη μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου CAM: διαγράφεται η μηριαία υπερόστωση στην αυχενομηριαία περιοχή

Η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως κατά την εφηβική ηλικία. Στην κατάσταση αυτή η μηριαία κεφαλή στρέφεται προς τα κάτω και πίσω σε σχέση με τον αυχένα του μηριαίου και έτσι η αναλογία του πρόσθιου και άνω offset μειώνεται. Αυτό προκαλεί τη χαρακτηριστική διαμόρφωση της μηριαίας κεφαλής, κατά την οποία υπάρχει μία μηριαία υπερόστωση που φαίνεται στην προσθιοπίσθια αλλά περισσότερο στην πλάγια ακτινογραφία. Η ανωμαλία αυτή στο σχήμα της μηριαίας κεφαλής προκαλεί την πρόωρη πρόσκρουση της αυχενομηριαίας συμβολής με τον επιχείλιο χόνδρο και την κοτύλη γενικότερα, ειδικά σε κινήσεις του ισχίου με μεγάλο εύρος. Έχει φανεί ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να προσκαλέσει μεσοπρόθεσμα πόνο στο ισχίο και μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πρόωρη φθορά της άρθρωσης. Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι γενικά ένα γνωστό αίτιο πόνου στο ισχίο, ειδικότερα στα αθλούμενα άτομα. Έχει, επίσης, φανεί ότι η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση συνδέεται με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, άλλα αίτια της παθολογικής μορφής της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam είναι η νόσος Legg-Calve-Perthes, το κάταγμα του μηριαίου αυχένα και άλλες αιτίες που θεωρούνται πολύ λιγότερο κοινές.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο στη βιβλιογραφία είναι το ποσοστό των ασθενών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam, στο οποίο η γενεσιουργός αιτία είναι η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής. Στην προσπάθειά τους να απαντήσουν το ερώτημα αυτό, οι συγγραφείς Murgier και συνεργάτες δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό The Bone and Joint Journal, κατά την οποία ανέπτυξαν μία νέα ακτινολογική μέτρηση που ονομάστηκε αυχενομηριαίος δείκτης της πλάγιας προβολής (lateral view head neck index) και τη χρησιμοποίησαν για να ανιχνεύσουν τις παραμορφώσεις από επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής. Οι συγγραφείς σύγκριναν τις μετρήσεις σε μία ομάδα ασθενών που αποτελούνταν από 75 ασθενείς, 96 ισχία και συνέκριναν τα αποτελέσματα με μία υγιή ομάδα 108 υγιών ισχίων σε 54 ασθενείς.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam εμφάνιζε παραμόρφωση του τύπου της επιφυσιολίσθησης της μηριαίας κεφαλής. Έτσι, το αποτέλεσμα αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι η επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής είναι μία περισσότερο, απ’ ότι νομίζουμε, συχνή κατάσταση και εμφανίζεται με πολλές υποκλινικές μορφές.

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].