Πτωματική μελέτη συνδέει το αυξημένο cam με την πρόσθια κλίση του μηριαίου | Dr. Αλέξανδρος Π. Τζαβέας
Επιστροφή

Πτωματική μελέτη συνδέει το αυξημένο cam με την πρόσθια κλίση του μηριαίου

Μία νέα μελέτη καταδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της μορφολογίας μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam με την πρόσθια κλίση του μηριαίου αυχένα. Στη μελέτη έγινε προσπάθεια εκτίμησης της σχέσης μεταξύ της πρόσθιας κλίσης του μηριαίου αυχένα και της γωνίας άλφα σε μια οστεολογική συλλογή ανθρώπινων μηριαίων. Χρησιμοποιήθηκε η συλλογή οστών του Πανεπιστημίου της Αϊόβα-Stanford προκειμένου να εκτιμηθούν οι στόχοι της έρευνας. Για τη μέτρηση της γωνίας άλφα και της πρόσθιας κλίσης του αυχένα του μηριαίου χρησιμοποιήθηκαν αξονικές φωτογραφίες των εγγύς μηριαίων και οι ακριβείς μετρήσεις έγιναν με ειδικό λογισμικό, ενώ ο συσχετισμός μεταξύ της γωνίας άλφα και της πρόσθιας κλίσης του μηριαίου έγινε με στατιστικά μοντέλα.

Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 1321 πτωματικά μηριαία από 721 πτωματικά παρασκευάσματα. Η μέση γωνία της γωνίας άλφα όλων των μηριαίων ήταν 47,8 ± 10,9° και η μέση πρόσθια κλίση του αυχένα του μηριαίου ήταν 8,53 ± 8,09°. Συνολικά υπήρχαν 191 από τα 1321 μηριαία που εμφάνισαν μορφολογία τύπου cam. Από τα 721 πτωματικά παρασκευάσματα τα 600 είχαν διαθέσιμα και τα δύο μηριαία για τη σύγκριση μεταξύ των δύο πλευρών. Η μέση πρόσθια κλίση του αυχένα του μηριαίου σε συνδυασμό με μορφολογία τύπου cam ήταν στατιστικά υψηλότερη σε σχέση με τα μηριαία χωρίς μορφολογία cam, και η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η αυξημένη γωνία άλφα συσχετίστηκε σημαντικά με την αυξημένη πρόσθια κλίση του μηριαίου αυχένα.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι υπάρχει ένας θετικός συσχετισμός μεταξύ της γωνίας άλφα και της αυξημένης πρόσθιας απόκλισης του μηριαίου αυχένα. Σχολίασαν ότι το σύνδρομο της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης και η μορφολογία cam είναι περισσότερο πολύπλοκες σε σχέση με τις απλές περιγραφές των μορφολογιών cam και pincer. Η μορφολογία τύπου cam σε συνδυασμό με αυξημένη πρόσθια απόκλιση του μηριαίου αυχένα μπορεί να επιτρέπει την φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική μηχανική του ισχίου χωρίς πρόσκρουση, και αυτό μπορεί μερικώς να εξηγεί τα υψηλά ποσοστά των ασυμπτωματικών ασθενών με μορφολογία τύπου cam στο γενικό πληθυσμό. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν την επιτακτική ανάγκη για περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα.

 

Πηγή: “Arthroscopy”, Αύγουστος 2021

Επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Τζαβέα

Για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα που σας απασχολεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αλέξανδρο Τζαβέα στο τηλέφωνο 2310222828 ή στο e-mail [email protected].